6 november 2018

4 SNABBA Per Stålberg/Welfare Sounds & Records

Göteborgsbolaget Welfare Sounds & Records syns allt oftare i nyhetsflödet. MI har pratat med bolagets Per Stålberg.

Per Stålberg är förutom att vara sångare och låtskrivare i banden Pablo Matisse och Division Of Laura Lee även producent i studion Welfare Sounds och delägare/A&R för skivbolaget Welfare Sounds & Records. Den här veckan är bolaget aktuella med nya singeln Furniture från bandet MAUER. MI har pratat med Per för att kolla vad mer som är på gång.

Vad är bakgrunden till bolaget?

– Bolaget startades 2014 i Göteborg sprunget ur studion med samma namn av ett gäng vänner som alla jobbar med musik på andra sätt. Gemensamma tanken var att släppa musik som alla gillade utan att behöva kompromissa, kunna ta av de kunskaper de hade från musikbranschen och applicera det på ett skivbolag som helt görs på deras villkor. Få göra det på ett skönt sätt med folk man gillar där musiken och konsten står i fokus. Få göra precis det man vill, hur man vill helt enkelt. Verksamheten bedrivs som en ekonomisk förening där medlemmarna sköter verksamheten tillsammans med artisten. Tanken är att skapa ett hem, en gemenskap där alla hjälps av varandra, likt Dischord och andra bolag som växte sig stora under DIY-vågen på 1970-80-90 talet.

Vilka genrer finns ni i?

– Musikaliskt är bolaget bottnat i rock, men släpper brett från pop till visa och hardcore. Största gemensamma nämnare är väl främst hög kvalitet, musik framförd med stränginstrument och inspelad i ”riktig” livestudio.

Hur mycket har ni gett ut?

– Hittills har Welfare gjort ett 30-tal släpp. Tre fullängdsalbum, en rad EPs och massor av singlar.

Vad är på gång?

– Nästa släpp är förutom MAUER-singeln, Linn Koch-Emmerys Waves/Boys på Vinyl-LP. Signade akter i nuläget är Terra, Linn Koch-Emmery, Missios, MAUER, Tyred Eyes, Telos Vision och Järnvik.

Lars Nylin