30 oktober 2018

Melodifestivalen får fyra programledare

Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor, Marika Carlsson och Eric Saade leder Melodifestivalen 2019. Det är nytt rekord i antal programledare.

– Det kommer att bli varmt, generöst, galet och i allra högsta grad roligt och förhoppningsvis lite oväntat. Årets programledare påminner om en bångstyrig syskonskara. Det här känns skitkul, säger Christer Björkman, exekutiv producent Melodifestivalen 2019.

Marika Carlsson är en rutinerad programledare i radio och har två gånger utsetts till ”Årets kvinnliga komiker”. Hon har turnerat med egna föreställningar samt sommarens stora Diggilooturné.

– Under hela sommaren var jag på Diggilooturnén och tvingade publiken att skrika ”Marika for Mello” i hopp om att jag skulle få vara med och tävla. Nu kommer jag inte att tävla utan jag får istället den stora äran att leda Melodifestivalen, tillsammans med jordens bästa människor, strax efter mig då.

Kodjo Akolor är också komiker och rutinerad radioprogramledare. I tv har han bland annat medverkat i underhållningsprogrammet ”Bäst i test” och ”Det stora racet” på SVT. Han har även i många år varit programledare för Musikhjälpen. Om morgonen hörs han i Morgonpasset i P3.

–  Det känns som glädje blandat med rädsla och en skvätt ödmjukhet. Jag ser nog mest fram emot att få jobba med mina kollegor och att få dra igång, säger Kodjo Akolor.

Av de fyra är det såklart Sarah Dawn Finer som står för Mellorutinen. Hon har både tävlat själv (2007 och 2009) och lett den turnerande festivalen 2012 tillsammans med Gina Dirawi och Helena Bergström. Dessutom har hon spelat karaktären Lynda Woodruff i flera omgångar av festivalens sena historia.

– Det kändes helt rätt i maggropen att tacka ja i år. Älskar att vi programledare redan bollat och skrivit massa idéer. Att det kommer från oss och att vi får jobba fram detta på ett helt nytt sätt tillsammans med Hence (producent Henric von Zweigbergk). Det känns spännande att få jobba ihop i denna konstellation. Alla kompletterar varandra och kan olika saker och vi har blivit lite av en familj redan nu. Sen jag ledde programmet 2012 har jag ju samlat på mig ofantligt mycket mer programledarerfarenhet som det känns skönt att kunna bidra med. Jag längtar, säger hon.

Eric Saade ses av många som gängets wild card, även om han tävlat två gånger och vunnit en av gångarna (Popular 2011). Som programledare är han ny.

– Att få leda Melodifestivalen känns som ett bra sätt att sluta cirkeln på. Även om jag i grunden inte är programledare så är det alltid kul att få leda ett sammanhang fyllt av musik. Det känns naturligt på något sätt.

Christel Valsinger