30 oktober 2018

Alexander Einarsson är ”Årets körledare”

Alexander Einarsson har utsetts till ”Årets körledare” av  Rosenborg-Gehrmans och Föreningen Sveriges Körledare. Stipendiesumman är på 50.000 kronor. 

Alexander Einarsson är organist och körledare i Sankt Petri i Malmö (Petri sångare och SPUK, S:t Petri Ungdomskör), och kormästare vid Göteborg Symfoniorkester (ansvarar för den symfoniska kören samt en professionell vokalensemble med tolv sångare).

Han är uppvuxen i Nybro i Småland, studerade orgel, cembalo och sång på Musikhögskolan i Malmö samt kördirigering i Köpenhamn. Stipendier har även gett honom möjlighet att studera i Paris.

Han får Rosenborg-Gehrmans och Föreningen Sveriges Körledares stipendium ”Årets Körledare” med motiveringen:

”Årets körledare arbetar på en hög konstnärlig nivå med ungdomar, amatörsångare såväl som professionella körer. Hans arbetsfält spänner från gudstjänstmusik till stora symfoniska sammanhang. Han är en hängiven sökare efter repertoar utöver den gängse och har varit upphovet till ett flertal beställningar av nyskriven musik för kör, inte sällan av kvinnliga kompositörer.

Med flera av sina körer har han vunnit internationella tävlingar och han förflyttar gärna konserter till ovanliga publika sammanhang. Han har ett stort engagemang, är väl förberedd och nyfiken och har en synnerligen god förmåga att läsa av partitur, äldre som nyskrivna, och kan därigenom låta kompositörernas intentioner tydligt lysa genom sina egna genomarbetade och känsliga tolkningar av musiken.

En framträdande del av hans gärning är hans stora intresse för lyrik och det poetiska innehållet som gör att han alltid närmar sig musiken ur textens djup och perspektiv.”

Stipendiet delades ut den 28 oktober i samband med Eric Ericsondagen i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen i Stockholm.

Christel Valsinger