13 augusti 2018

FESTIVAL Vädret i fokus på Way Out West

Storm, skyfall och åska ackompanjerade stundtals årets upplaga av Way Out West. Men med lite omjusteringar i schemat kunde festivalen löpa på som planerat, med ett uppbåd artister som i flera fall gästat Slottskogen förut.

Efter en sommar av torka fortsatte vädret att headlina när det var dags för årets upplaga av Way Out West, den tolfte i ordningen. Två gånger fick insläppet skjutas upp pga väderförhållanden som potentiellt kunde hota säkerheten. På fredagen var det stormbyar som ställde till det och tvingade arrangörerna att säkra festivalområdet från löst hängande föremål såsom vepor. På lördagsförmiddagen var det istället åska som sköt fram öppnandet någon timme. I båda fallen flyttades speltiderna för de artister som skulle spelat, till kvällstid.

Men utöver vädret bjöd årets Way Out West inte på några stora överraskningar. Upplägget är väl inarbetat. Vid det här laget opponerar sig ingen mot köttfritt matutbud eller politiska samtal på scenen Höjden, som i år innefattade bl a visselblåsaren Chelsea Manning och författaren Jonas Hassen Khemiri.

Årets snackis verkar ha varit att festivalen inte var slutsåld och det spekulerades här och där om det berodde på ett artistutbud där flera av de största bokningarna var återvändare (Kendrick Lamar, Patti Smith, Iggy Pop, M.I.A.) eller om det berodde på att den varma sommaren fått många att känna att de klarade sig utan festival för att skapa sommarkänsla.

Vara hur det vill med den saken, så fortsätter Way Out West att vara en festival som drar till sig en stor åldersblandad publik och gedigen representation från den svenska musikbranschen, som bland annat kunde mingla tillsammans med IFPI och Musikförläggarna under torsdagen.

Festivalen går ut med siffran 100 000 besökare på festivalområdet under tre dagar, där vissa besökare naturligtvis är återvändare med flerdagarspass.

Personligen håller jag konserterna med Kendrick Lamar, det återförenade och till schemat sent tillkomna Popsicle och M.I.A. allra högst. Den sistnämndas avnjöts tydligen också av Game of Thrones-stjärnan Kit Harington (Jon Snow) som syntes i publiken.

Christel Valsinger