7 augusti 2018

FÖRLAG Arctic Rights i nya, internationella avtal

Arctic Rights har slutit avtal med BMG Scandinavia för territorier utanför Norden och UK och med Kassner Music Group för UK och Irland. Bolaget fortsätter dessutom att växa med ny personal och nya avtal med oberoende, norska förlag.

Som MI tidigare berättade i vintras är Arctic Rights Management ett gemensamt bolag för de norska förlagen Waterfall Music, Obel Publishing, Propeller Music och Norsk Musikkforlag. En av grundarna är Kerstin Mangert, styrelseledamot i Musikförläggarna.

Nu har Arctic Rights ingått ett samarbete med BMG Scandinavia för alla territorier utanför Norden och UK, för att lyfta nordiska talanger ut i världen. Avtalet säkrar också att intäkter från utlandet inkasseras och fördelas till de rättighetshavare Arctic Rights representerar, och säkrar samtidigt att nordiska rättigheter ägs och förvaltas lokalt.

– Vi är väldigt glada att Arctic Rights har valt BMG Scandinavia till sin partner och ser fram emot att tillsammans utveckla och marknadsföra nordiska talanger globalt, säger  Sanken Sandqvist, MD BMG Scandinavia.

För UK och Irland administreras katalogen av Kassner Music Group.

Samtidig stärker Arctic Rights teamet i Oslo ytterligare genom att anställa Johan Husvik, som tillträder som Head of sync & licensing från och med augusti. Johan Husvik har över 12 års erfarenhet både som fristående konsult och som sync-ansvarig i Phonofile AS. Han har bidragit till att placera musik i 26 spelfilmer (Max Manus, Trolljägaren mm) och i hundratals tv- och reklamproduktioner (SKAM, Nobel mm), och kompletterar med en viktig roll till det redan existerande starka teamet.

– Vi kan utöver detta meddela att de tre norska oberoende företagen MTG Publishing, Jansen Plateproduskjon och Beatservice, har tecknat administrationsavtal med Arctic Rights. Dessa kataloger representerar många olika stilar och genrer, och kompletterar Arctic Rights egen katalog som en värdefull källa till synkroniseringsmöjligheter, säger Kerstin Mangert, General Manager i Arctic Rights Management.

Den 5-8 augusti arrangerar Arctic Rights låtskrivarcampet ”Arctic Island” i anslutning till Øyafestivale. Campet genomförs i samarbete med BMG, BMI och Øya. och samlar 27 låtskrivare och musikproducenter under fyra dagar för att skriva musik, bygga nätverk och utveckla talanger.

Christel Valsinger