24 juli 2018

FESTIVAL DO inleder tillsyn mot Statement Festival

Efter ett att anmälningar om diskriminering kommit in mot den mansfria festivalen Statement, har Diskrimineringsombudsmannen (DO) beslutat att inleda en tillsyn mot festivalen. DO vill ha svar på vilka som får delta i festivalen, skriver bl a SVT.

Förra sommarens stora antal anmälningar av sexuella trakasserier på festivaler och konserter fick komikern Emma Knyckare att ta initiativ till en mansfri festival. Idén fick snabbt backning av artister och nyckelpersoner i musikbranschen och kommer att arrangeras den 31/8 till 1/9 på Bananpiren i Göteborg. Bland artisterna som ska uppträda finns Frida Hyvönen, Joy och Loreen.

Men festivalens policy att inte välkomna cis-män, vare sig i publiken eller på scen, har upprört några personer, som därför anmält den till DO.

För att undersöka om festivalen kan anses utöva diskriminering vill DO bland annat få svar på om ”alla oavsett kön eller könsöverskridande identitet eller uttryck” kan köpa biljett till festivalen från föreningen. Statement festival har meddelat att de ”fått info om en granskning och kommer att bemöta frågorna som DO har”.

I en artikel på svt.se förra sommaren kommenterade Emma Knyckare risken för diskriminering med att ”om det skulle bli så att vi tvingas bjuda in män som de fick göra på Ladies Night, så är det inget problem. Det mäktiga är ju att festivalen är till för tjejer och för att icke-män ska känna sig välkomna där.”

Christel Valsinger