26 juni 2018

MANAGEMENT Ny styrelse för MMF – och nystart på allvar

Efter en nystart det senaste året kommer nu svenska MMF – Music Managers Forum – att börja agera mer aktivt utifrån en nyvald styrelse. Det spikades nyligen vid ett årsmöte för organisationen.

Den nya styrelsen ser ut så här: Per Kviman, styrelse ordförande (Versity Music), Dita Kleman (Rec Sthlm), Marie Dimberg (Dimberg Management), Anders Johansson (Albot & Albot), Helene Hiller Miksche (COM Advokatbyrå), Noomi Hedlund (On A Boat), Anders Larsson (United Stage).

MMF kommer bland annat att arrangera träffar med fokus på de ämnen som man ser som sina huvuduppgifter, d v s att se till artisters intressen – exempelvis när majorbolagen och Merlin nu ser ut att sälja, sitt ägande i Spotify, samtidigt som de meddelat att vinsten kommer att komma även artister till del.

– Vi ser Sonys första initiativ åtagande som klart föredömligt, säger Per Kviman.

Vid den formella nystarten förra året sa Kviman:

– VI ser management som artistens yttersta representant i branschen och vi kommer inrikta oss på att utveckla det arbetet. Det är väldigt viktigt att vi tar en plats i en tid när musikbranschen blir alltmer av ett oligopol.

Utöver den nämnda aktieförsäljningen är streamingersättningen generellt och platser i musikorganisationers styrelser annat som finns på agendan.

– De direktavtal mellan Spotify och managements som det talats om på senaste tiden är något vi är väldigt nyfikna på vad det innebär. Vi kommer också att fortsätta strida för att fördelningen blir mer ”usercentric”, där har t ex Deezer intressanta förslag. Det händer många avgörande saker och det är bra att nya MMF äntligen blir mer formellt klart, fortsätter Kviman.

Lars Nylin