25 juni 2018

PRIS Evert Taube-stipendiet till Marit Bergman

Marit Bergman får SKAP:s  Evert Taube-stipendium för 2018. Bland rekordmånga sökande får hon den prestigefulla utmärkelsen för sin fantastiska språkkänsla och mästerligt utmejslade texter.

– Jag är superglad för att jag får Evert Taubestipendiet! Taubes berättarkonst imponerar verkligen, och på min senaste platta särskilt har jag tagit till mig av hans sätt att skriva, flera låtar är ganska direkt inspirerade av några av hans sånger, säger Marit Bergman i ett pressmeddelande.

Marit Bergman är utöver artist och låtskrivare även en av initiativtagarna till hyllade satsningen Popkollo.

Juryns motivering:

”Hon är en lyskraftig musikskapare som under många år skapat musik och text som inte bara berör men också inspirerar.  Liksom Taube har hon en fantastisk känsla för språket och levererar alltid mästerligt utmejslade texter. Hon är dessutom en förebild som med stort hjärta bereder väg för andra musikskapare.”

Antalet ansökande till Evert Taube-stipendiet 2018 slog i år alla rekord. Stipendiet delas ut av SKAP sedan 1991 och går till musikskapare som ”verkar i Evert Taubes anda”. Stipendiet har tidigare delats ut till bland annat Sofia Karlsson, Ulf Lundell, Marie Bergman, Olle Adolphson, Uje Brandelius med flera. Stipendiesumman är 40 000 kronor.

Lars Nylin