5 juni 2018

Record Union utmanar med egen spellista

Att slå sig in på Spotifys mest populära spellistor utan backning från de stora skivbolagen är inte lätt, menar distributionsbolaget Record Union, som nu vill slå ett slag för independentartister med en egen variant av New Music Friday.

Med The most important playlist of the week, vill Record Union ge sina artister en chans till fler lyssnare samt ifrågasätta vad som räknas som framgång i musikbranschen idag. ”Under 2017 kom 85 procent av musiken som streamades på Spotify från de stora skivbolagen och 87 procent av låtarna på RapCaviar, en av plattformens mest populära playlists, kom från de tre största skivbolagen” skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– På Record Union strävar vi inte efter att skapa nästa superstjärna, vi vill snarare vara med och omdefiniera vad som räknas som framgång inom musikbranschen. Vi vill vara en aktiv part i att pusha musikindustrin framåt och göra den mer tillgänglig och öppen för alla som vill vara en del av den. The most important playlist of the week ska ses som en symbol för detta, det kan inte vara en one-winner-takes-it-all-marknad längre, säger Johan Svanberg, VD på Record Union.

Listan kommer att uppdateras med ny musik från independent artister från hela världen, varje fredag.

Christel Valsinger