4 juni 2018

Regeringens musikexportpris till Noonie Bao

Noonie Bao får regeringens musikexportpris för 2017. Regeringens hederspris 2017 för mångåriga insatser för svensk musikexport har tilldelats världsdirigenten Herbert Blomstedt. 

Priset som delats ut sedan 1997, syftar till att  uppmärksamma en artist som under föregående år medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige.

– Sverige fortsätter sin tradition av att leverera låtskrivare av världsklass. Det känns extra roligt att Noonie Bao bryter ny mark och bidrar till att sprida en positiv bild av Sverige som ett jämställt, kreativt och innovativt land, säger EU- och handelsminister Ann Linde, som delade ut priserna under fredagen.

I motiveringen till Noonie Bao står bl a:

”Redan när Jonnali Parmenius debuterade för sex år sedan hörde vi popmusik av sällsamt slag. Under namnet Noonie Bao framförde hon förtrollande spår som både kändes stora och nära i samma andetag. Här rymdes inte bara det omedelbara utan också färg, känsla och innerlighet. /…/  Som en av kompositörerna till Stay med Zedd featuring Alessia Cara toppade hon inte bara den amerikanska radiolistan och andra topplistor runtom i världen. Den har tillsammans med andra av de hits från samma år – och somhon varit med om att skapa – som Final Song med och Alone  till Alan Walker – strömmats över 1 miljard gånger.”

– Jag är rörd.Tack så otroligt mycket! Jag kan inte beskriva med ord. Det handlar om att vara sann mot sig själv och fortsätta göra sådant som man står för och det som man tycker om, sa Noonie Bao under prisutdelningen.

Övriga nominerade till priset var: Zara Larsson, Amon Amarth, Ali Payami och Yung Lean.

Prisutdelningen följdes av ett panelsamtal med representanter från musikbranschen på temat svenska musikinnovationer och musikunderhållning med duon VAZ.

Christel Valsinger

 På Musikförläggarnas Pris förra året vann Noonie Bao i kategorierna Årets kompositör och Årets internationella framgång.