8 maj 2018

4 SNABBA Peter Kvint/låtskrivare blir soloartist

Peter Kvint är en av Sveriges mest respekterade låtskrivare och producenter. Bland artister han arbetat med finns Magnus Uggla, Darin, Andreas Johnsson, Orup, CajsaStina Åkerström och The Ark men även utländska som Britney Spears och A-Ha. Nu ger han ut musik på egen hand. MI har kollat bakgrunden.

Hur kommer sig detta med soloartisteri efter alla år?

– Allt började med att min fru skulle ha 50-årskalas och jag tänkte överraska henne med att skriva en låt. ’Vår’ låt. När jag sedan spelade den för henne och hennes gäster fick jag sådan fantastisk respons att jag kände att det kanske vore synd att inte släppa den. Och när jag hade tänkt den tanken blev det flera låtar, och de där låtarna började forma ett album. Det var lite som att få en hobby – jag ägnade varje ledig stund åt det och till slut började det kännas riktigt bra. Såpass bra att jag faktiskt vågar visa upp det för omvärlden.

När får vi höra mer än Seasons In you (släpps 18/5)?

– Till att börja med blir det albumsläpp i slutet av augusti, och förhoppningsvis några spelningar i samband med det. Det har varit så kul att hålla på med det här att jag tänker mig en fortsättning oavsett hur det går och har redan skrivit grundstommen till nästa album. Har upptäckt att det här soloprojektet, där jag tillåter mig själv att grotta ner mig helt i mina musikaliska rötter (Beatles, Pink Floyd, Bowie etc), verkligen berikar alla de andra projekten jag håller på med.

Vad gör du just nu i det ”vanliga” skrå?

– Har precis blivit färdig med GRANT:s debutalbum, som känns mycket bra! Släpps 1 juni. Vidare har jag producerat och skrivit låtar till Eagle Eye Cherrys comebackalbum, som också är på väg ut. Annars producerar jag låtarna till En del av mitt hjärta, musikalfilmen som baseras på Tomas Ledins låtar. Plus en del låtskrivande till andra artister förstås, och produktion till SMB.

Du tillhör de låtskrivare/producenter som flitigast debatterat villkor i en ny bransch – går det framåt anser du?

– Man kan väl säga att det går framåt, men långsamt. Spotify jobbar nog på bra, men fördelningen mellan upphovspersoner/förlag och masterägare är skev i den digitala världen, och det är förstås inte okomplicerat att rätta till det. Jättar som Youtube avräknar skamligt lite. Tycker det är väldigt positivt att upphovsrättssällskapen börjat samarbeta för att få till starkare förhandlingsposition gentemot de digitala jättarna.

Fotnot: det är första gången som Peter Kvint ger ut under eget namn, tidigt i karriären var han däremot medlem i grupper som Melony och Farbror Blå, så det är inte skivdebut.

Lars Nylin

Foto Katarina Gunnarsson