7 maj 2018

ABBA the Museum med helt ny permanent utställning

36 år har gått sedan Sveriges mest framgångsrika musikexport slutade spela tillsammans, men deras låtar spelas mer än någonsin och nyligen kunde MI rapportera att det senare i år kommer nya låtar. I år fyller ABBA The Museum 5 år, och det firas genom att 8 maj öppna en helt ny interaktiv del i utställningen med 15 nya miljöer.

Den nya utställningen i ABBA The Museum inleds med en film producerad av Jonas Åkerlund, med material från alla fyra medlemmars egna projekt efter 1982 fram till idag. Bland de olika miljöerna som presenteras återfinns bland annat en Chess-monter, en Mamma Mia!-monter och en BAO-monter. I utställningen visas också särskilda miljöer tillägnade de fyra medlemmarnas karriärer och soloprojekt efter 1982, med filmklipp, liveframträdanden och nyinspelade intervjuer.

– Vi skildrar musikalerna, soloalbumen och filmerna på ett digitalt och analogt manér. I sann ABBA The Museum-anda skapar vi fantasifulla miljöer och berättar historien med spännande interaktivitet, säger Ingmarie Halling, Creative Director/Curator för ABBA The Museum.

– Some music never dies – it multiplies, så summerar man bäst den nya interaktiva utställningen som blir ett viktigt komplement till den nuvarande i ABBA The Museum. Popsensationen ABBA är en aldrig sinande musikalisk inspirationskälla och det är en självklarhet att bandmedlemmarnas prestationer världen över tillägnas en permanent plats. Utställningen blir ett jättelyft, inte bara för museet, utan för hela Djurgården som besöksdestination i Stockholm. Jag välkomnar besökare från världens alla hörn till ABBA The Museum den 8 maj 2018, säger Mattias Tengblad, VD och Koncernchef för ABBA The Museum at POP House Stockholm.’

Alla delar i den nya utställningen:

INTROFILM – Här får besökare se en film av Jonas Åkerlund på 4 minuter med material från alla fyra medlemmars egna projekt efter 1982 fram till idag.

FLYGPLATSEN – Besökarna gå genom en gate på Arlanda flygplats som symboliserar när de fyra bandmedlemmarna åkte till London för sin skivrelease – som kom att bli den sista tillsammans som ABBA.

CHESS – Dirigenten, en interaktiv upplevelse. Här får man pröva lyckan som dirigent och framför sig har man partituret till styckena Chess och One Night In Bangkok. Poängen sparas på biljetten.

LYRICS – Två väggar i utställningen har fokus på textförfattande i allmänhet och Björn Ulvaeus i synnerhet. Man kommer bland annat kunna se intervjuer med Kristina Lugn och Marie Nilsson från Ainbusk Singers som berättar hur de ser på att skriva texter.

BAO – En dansbana där besökarna kan uppleva, och dansa till, Benny Anderssons Orkester som projiceras på en av väggarna.

FRIDA OCH AGNETHA – Två ”hus” tillägnade Frida och Agnetha som visar deras soloprojekt och karriärer efter 1982. Här finns utdrag av musikvideor, liveframträdanden, klipp från intervjuer, originalkläder med mera.

KRISTINA FRÅN DUVEMÅLA – Originalföremål från uppsättningen av Kristina från Duvemåla 1995, bland annat den spis som utgör själva navet i rummet. I den kommer man också kunna se och lyssna på sånger från musikalen.

QUIZ – Besökaren får testa kunskaperna om de fyra medlemmarna och deras projekt efter 1982.

BJÖRN OCH BENNY – Här visas Björns och Bennys egna projekt, nyinspelade intervjuer och pressklipp från deras gemensamma äventyr.

MAMMA MIA! – Här får besökare uppleva att virtuellt måla en dörr och fönsterluckor på Donnas hus – Help Donna fix the house. Förutom det kan man se videoklipp från båda Mamma Mia!-filmerna, behind-the-scenes material samt originalkläder. I anslutning till sektionen visas även originalmodellen av Mamma Mia! The Party tillverkad av Bengt Fröderberg och Anna Söderberg.

MIXBOX – Här får besökare mixa musik genom att använda olika förinspelade ljudspår.

SING-ALONG MED KALLE MORAEUS – I den här miljön får man interagera med Kalle Moraeus och Göran Arnberg från BAO. De bjuder in besökaren att sjunga med när de spelar Thank You For The Music.

Lars Nylin