23 april 2018

Sverige blir med vinylpresseri

Nu får Sverige ett vinylpresseri igen. Den 26 maj öppnar Spinroad Vinyl Factory i Lindome, Göteborg och tar upp konkurrensen med tryckerier i Tyskland och Nederländerna.

I februari skrev MI om hur det nya danska vinylpresseriet RPM är ett nytt nordiskt alternativ, för de som vill pressa singlar och lp:s  (läs mer här) eftersom Sverige inte haft något presseri de senaste åren.  Men redan nu finns alltså ett svenskt alternativ.

– Varje gång jag har spelat in en kund, undrar den var en kan trycka sin musik på vinyl. Svaret har alltid blivit: ”I Tyskland eller Nederländerna, men det kommer ta över tio veckor”. Så när jag fick chans att hyra en underbar yta under min studio, var det en no brainer! säger Pedro Ferreira, som är en av 13 ägare bakom Spinroad Vinyl Factory.

De övriga ägarna är en blandning av människor inom musikbranschen, finans och design. Däribland finns Magnus Ax, som äger den legendariska rockklubben Sticky Fingers i Göteborg, och Rasmus Hansén som driver skivbolaget Luxury (Makthaverskan m.fl.) i samma stad.

Cirka 17 000 skivor i veckan kommer vinylfabriken att kunna leverera och kunder kan beställa från 100 exemplar. Målet är en leveranstid på 30 dagar.

Christel Valsinger