17 april 2018

PRIS Olle Adolphsons minnespris till Kjell Andersson

Olle Adolphsons minnespris för år 2018 har tilldelats Kjell Andersson, under 38 år artist- och repertoaransvarig på skivbolaget EMI, som får priset för att med ”omsorgsfull noggrannhet både förvaltat det gamla och förlöst det nya med samma kompromisslösa kärlek till det sjungna ordet.” 

Priset delas ut av Kungliga Musikaliska Akademien den 2 maj och består av 75 000 kronor. Akademien delar också ut Olle Adolphsons stipendium på 25 000 kronor som i år tillfaller jazzsångerskan Amanda Ginsburg.

Kjell Andersson har under sina år som A&R på skivbolaget EMI blivit en viktig försvarare av det svenska språkets betydelse i populärmusiken, skriver Kungliga Musikaliska Akademien och fortsätter: ”Hans insatser för svenskt musikliv går inte att överskatta och sådana som Ulf Lundell, Lisa Ekdahl, Jacob Hellman, Marie Fredriksson, Rebecka Törnqvist och Per Gessle har tagit sina första steg som artister med Kjell som plikttrogen kritiker och beskyddare.”

Närmast är Kjell Andersson aktuell som A&R och exekutiv producent för stockholmssångerskan Cecilia Thorngrens kommande album Svart katt som ges ut av skivbolaget COMEDIA. Albumet släpps 18 maj.

Läs motiveringen i sin helhet här.

Christel Valsinger 

Foto: Mauro Scocco

 

Tidigare pristagare

2005 Lars Forssell

2006 Sven-Bertil Taube

2007 Gunnar Eriksson

2009 Märta Ramsten

2012 Lisa Nilsson

2014 Georg Riedel

2016 Monica Dominique

Tidigare stipendiater

2007 Ola Sandström

2008 Hanna Åberg

2009 Jimmy Ginsby

2014 Johannes Larsson

2016 Sånggruppen Amanda