6 april 2018

4 SNABBA Henrik Hansson/Universal Music

Hov1 ligger inte på latsidan. I veckan gick de upp i topp på Spotifys Sverigelista med nya Hon dansar vidare i livet, den tredje singeln för året. Idag kom albumet Gudarna på Västerbron och ikväll spelar de för ett slutsålt Annexet. MI blev nyfikna på lanseringen och bad – för andra gången – Henrik Hansson berätta.

Det har gått nästan exakt ett år sedan Hov1:s förra album släpptes. Samtliga låtar gick in på Spotifys Topp 50 direkt, resultatet av en medveten strategi från teamet bakom lanseringen och också första gången en svensk debutakt lyckades med det. Då, liksom nu, ville vi veta mer om arbetet bakom framgångarna och tog kontakt med Henrik Hansson på Universal Music.

Tre täta releaser har föregått albumet.  Vad är tankarna kring det? 

– Till skillnad från förra albumet som hade en tydlig röd tråd rak igenom så innehåller detta album låtar som är mer självständiga och kan enkelt stå på egna ben. Därför kändes det smart att släppa flera låtar innan albumrelease för att dels showcase:a gruppens musikaliska mångsidighet men även för att exponera singlarna så bra som möjligt, på streamingsplattformar men även på radio.

Vad är det som gör Hov1 så framgångsrikt?

– Kortfattat skulle jag säga texterna och att musiken är väldigt bra. Att gruppen är väldigt transparant och genuin mot sin fans har ytterligare bidragit till att de har fått så dedikerade och lojala fans. Sen har vi och gruppen gjort massa aktiviteter vid sidan av musiken som har byggt vidare på den grunden som vi har skapat.

Hur har ni jobbat med att utveckla musik och text sedan förra albumet?

– Gruppen har gjort över 200 låtskissar till albumet och jobbar konstant i studion för att utvecklas. De har stor kreativ frihet med musiken och vi fungerarar som ett kreativt bollplank när det kommer till idéer och singelval. Den nya skivan är maffigare, mer vemodig och genremässigt mer lekfull än förra albumet. På det nya albumet har gruppen jobbat nära Jens ”Chords” Resch i Svart Lax studion på flera låtar. Chords har bland annat co-producerat senaste singeln Hon dansar vidare i livet. Utöver det har de fortsatt att jobba med Martin ”Tinitus” Tjärnberg och Teo Kylin som var delaktiga på det förra albumet som passerade 85 miljoner streams nyligen.

Hur ser planen ut för resten av året?

– Ikväll stiger Hov1 ut på ett slutsålt Annexet och kommer att ha en liveshow av absolut högsta kvalité. Det kommer även finnas en pop-up butik i närheten som säljer limiterad merch. Efter konserten på Annexet och Liserbergshallen respektive Baltiskhallen väntar en sommarturné. Sen kommer det alltid komma en och annan överraskning med Hov1 och ny musik.

Christel Valsinger