13 mars 2018

MUSIKBOLAG The Bank fokuserar långsiktigt

The Bank vill ta vara på den kunskap och erfarenhet av musikexport som finns i de nordiska länderna. Nu är Stockholmskontoret på plats, under ledning av Ben Malén, tidigare bl a Stereoscope. Under året öppnar The Bank även i Finland och förhoppningsvis Norge.

Under vintern har vi flera gånger presenterat förlagskontrakteringar som gjorts av The Bank. Men The Bank är även skivbolag, management och bokning och nu är tre fjärdedelar av verksamheten, i gång i Stockholm. Bokningsdelen ska tillkomma längre fram. Ursprungsbolaget finns i Danmark, där The Bank funnits i tre år, grundat av Jacob Sörensen (Copenhagen Records) och Ole Norup.

På Stockholmskontoret sitter Saba Timothy, Artist&Label Manager, Fredrik Zmuda, Senior A&R på förlaget samt Ben Malén, VD & Senior A&R Director Nordic. Innan året är slut ska The Bank ha kontor även i Finland och förhoppningsvis även Norge. Det nordiska samarbetet är centralt.

– Idén är att sammanföra det bästa från de nordiska länderna och ta tillvara på de olika kunskaper och erfarenheter som vi alla samlat på oss under de senaste 15-20 åren av nordisk musikexport, säger Ben Malén.

Det kreativa samarbetet ska ske tätt, men kontoren är självständiga på så sätt att alla driver sina egna agendor utifrån rådande situation.

– Ett exempel är att Danmark och Finland för tillfället har många cutting edge-producenter på väg upp och ut medan vi i Sverige har de vassaste låtskrivarna, samtidigt som det dyker upp väldigt många intressanta artister i Norge. Utifrån det försöker vi sätta ihop möjligheter för att få ut det bästa av alla.

Ändrade distributionsformer och konsumtionsvaror des senaste åren har gjort musikutgivningen allt mer fokuserad på låtar och projekt. Men The Bank vill fokusera långsiktigt.

– Vi tror att musikkonsumenterna fortsatt också vill ha riktiga personer, det vill säga artister att gilla och beundra. Sådana byggs över tid och kräver tålamod och en vision.

För The Bank som helhet går danska Hugo Helmig starkt just nu. Hans Please Don’t Lie var den mest spelade låten i dansk radio 2017 och just nu är han trea på Airplay i Tyskland. Resten av Europa och Sverige har också börjat vakna till liv, säger Ben. Från Sverigekontoret har precis släppts ett album från rockbandet The Bongo Club, som väckt intressen i England och Spanien. Under året kommer också ny musik från sångerskan Namasenda.

– På förlagssidan har vi ett antal intressanta sajningar som levererar fantastisk musik och, inte minst, representerar vi numera även Popsicle-katalogen utöver att vi jobbar med en av Sveriges allra bästa låtskrivare, Andreas Mattsson.

Christel Valsinger