20 februari 2018

FÖRLAG Framgångar i Mello för Frontrunner Music

Tre låtar i melodifestivalen är ett ganska bra facit för ett förlag som bara funnits sedan 2016. Men så har Frontrunners  grundare Thomas Wallén också mer än 20 års branscherfarenhet. 

Shuffla med Samir & Victor, All the Feels med Renaida och Stark med Barbi Escobar har alla låtskrivare som är klienter hos Frontrunner Music Publishing. De två första har gått vidare i tävlingen, till final, respektive Andra chansen. Frontrunner är dessutom inblandat i ESC med Cyperns bidrag, som är skrivet av Anderz Wrethov.

Thomas Wallén startade Frontrunner 2016 och det är lätt att tro att han gjort en särskild Mellosatsning i år. Men riktigt så är det inte.

– Jag har nog aldrig jobbat med så få låtar inför Mello förr, dock visste jag att de vi hade var väldigt starka. Men att det skulle sluta med tre uttagna bidrag kunde jag inte ens drömma om som nystartat mindre förlag. I stort sett så har det varit fokuserat hårt arbete från flera duktiga medarbetare. När det gäller ESC-låten var det snarare en förfrågan till Wrethov som gav trevlig utdelning.

Efter att ha inlett karriären som musiker och låtskrivare, började Thomas Wallén som frilansande A&R inom metal och rock på RoastingHouse i Malmö 1994. Där påbörjade han också så småningom ett samarbete med nämnde Anderz Wrethov. RoastingHouse började också tidigt att bygga samarbeten med japanska och sydkoreanska förlag, som precis hade börjat leta internationella låtskrivare och producenter till sina mest framgångsrika artister.

Frontrunner har idag exklusiva kontrakt med låtskrivarna Matt Wong (US) och David Fremberg (SE). Förlaget är dessutom administratör och kreativ partner för Andreas Stone Music, Minda Songs, Line Out Publishing Sweden  och så Wrethov Music.

Vad händer mer framöver?

– Det är ganska mycket faktiskt, förutom att vi har flera stora Asienreleaser just nu med BoA, Sexy Zone och snart Taeyeon och SHINee, så har jag en kommande Tysklandsrelease med Elysa (Warner Music Germany) och en UK-singelrelease med en artist jag inte kan avslöja ännu. Vi jobbar även med flera spännande artister uppe på Hydra Studios i Malmö och Wrethov Studio i Vellinge.

Christel Valsinger