3 februari 2018

Musikförläggarna applåderar Spotifydata

I ett pressmeddelande med rubriken ”Spotify tar efterlängtat ansvar – inför låtskrivar- och producentcredits” applåderar Musikförläggarna genom VD Elisabet Widlund (bilden) beskedet att Spotify nu även presenterar credits om låtskrivare och producenter.

I kommentaren skriver Musikförläggarna:

Efter påtryckningar från Musikförläggarna kommer nu det mycket glädjande beskedet att Spotify inför credits för låtskrivare och producenter på alla verk publicerade i tjänsten. Spotify, som har stor del av streamingmarknaden, tar nu äntligen sitt ansvar för upphovpersoners ideella rätt att bli namngivna.

Låtskrivare och producenter ska namnges vid en publicering eller utgivning säger upphovsrätten, men trots det lyser informationen om upphovspersoner ofta med sin frånvaro på digitala plattformar och i streamingtjänster.

– Kompositörer, låtskrivare och producenter är själva kärnan i musiken. Det här är ett viktigt steg mot att alla digitala plattformar och tjänster ska ange credits, och betala ersättning, till de som skapat musiken. Vi tar för givet att andra plattformar, som exempelvis Apple Music och YouTube, följer efter, säger Elisabet Widlund, VD på Musikförläggarna.

Musikförläggarna har länge påpekat att informationen ska finnas där musiken sprids. Att låtskrivare och producenter nu namnges på den största streamingtjänsten är en bra start. Framöver måste förlagsinformation läggas till. Vi fortsätter arbeta för att musikförlagens och upphovspersonernas rättigheter respekteras på den digitala marknaden, säger Elisabet Widlund.”

Lars Nylin