1 februari 2018

GRAMMIS Årets hållbara artist – Malena Ernman

Förra året fick Magnus Carlson det då nyinstiftade Årets hållbara artist i anslutning till Grammis. I år går priset, som instiftats av Grammis och Oatly, till Malena Ernman.

I samarbete med Grammis delar Oatly för andra året i rad  ut priset Årets Hållbara Artist, ett stipendium som syftar till att premiera artister som konsekvent och tydligt  bidrar till ökad miljömedvetenhet både med sin offentliga röst och i sin egen vardag. Förra året tilldelades Weeping Willows frontman Magnus Carlson stipendiet. Utmärkelsen går i år vidare till opera sångerskan Malena Ernman.

– Det är med stor glädje och stolthet vi för andra året i rad  tillsammans med Oatly delar ut det viktiga och högst aktuella priset Årets Hållbara Artist. Genom instiftandet av detta pris vill vi genom Grammis som plattform lyfta en kritisk fråga som påverkar oss alla och premiera artister som använder sina röster för miljön , säger Lisa Cronstedt, marknads- och kommunikationschef på Ifpi Sverige,  som är arrangör för Grammis, och projektledare för Grammiskommittén.

Årets stipendium går till den mångfacetterade artisten Malena Ernman  som genom sitt klimatengagemang inte bara inspirerar utan även utbildar och engagerar människor i konsten att ta mer hållbara och medvetna  beslut i vardagen.

– Malena är en fantastisk ambassadör för klimat- och hållbarhetsfrågor, hon använder sitt kändisskap till att verka för den livsstilsförändring som vi behöver göra för en hållbar framtid, säger Carina Tollmar, hållbarhetschef, Oatly.

Juryns motivering lyder:

”Med mycket snack och mycket verkstad kniper hon varje tillfälle att lyfta klimatfrågorna och föregår dessutom med extremt gott exempel genom att faktiskt också leva som hon lär. Att avböja alla konserter som kräver flygtransport är ett av flera ställningstaganden – inte så lite föredömligt! Hatten av för Malena Ernman, årets självklara mottagare av stipendiet.”

– Jag är oerhört stolt och hedrad att bli utsedd till Årets Hållbara Artist och kommer använda stipendiet till att fortsätta uppmärksamma och utbilda om den faktiska miljökris vi befinner oss i. Jag får ofta frågan ”Om jag skulle göra en enda sak för miljön och klimatet, vad skulle det vara?” Svaret är, sätt dig in i klimatfrågan. Gör du det så kommer du att veta exakt vad du ska göra, och viktigast av allt, du kommer att göra det, säger Malena Ernman.

Sedan 2014 har Oatly tagit en rad initiativ och åtaganden inom musikscenen för att uppmärksamma miljöfrågan. Bland dessa kan nämnas företagets återkommande medverkan på musikfestivalen Way Out West, där de introducerat scenen WOW Talks för hållbarhetsfrågor, samt den helt nedsläckta och akustiska konserten ”Songs Without A Trace” som genomfördes med minsta möjliga miljöpåverkan tillsammans med Magnus Carlson och Weeping Willows i Katarina kyrka i Stockholm, november 2017.

Om priset:

Årets Hållbara Artist instiftades av Oatly tillsammans med Grammis och är en årligen återkommande utmärkelse för att uppmärksamma artister som tydligt och konsekvent framför budskap om miljö och ett hållbart leverne, såväl i sitt konstnärskap som i sin livsstil. Stipendiesumman, som uppgår till 100 000 SEK, ämnar att stödja artisten i sitt fortsatta hållbarhetsarbete. Priset instiftades  2017 och första årets stipendiat var Magnus Carlson.

Juryn för årets stipendium består av Lisa Cronstedt, marknads- och kommunikationschef Ifpi Sverige samt projektledare Grammiskommittén, Carina Tollmar, hållbarhetschef Oatly, Pär Holmgren, utbildningsansvarig Artister För Miljön, Patrick Fredriksson, medgrundare och festivalansvarig Luger/Way Out West samt förra årets pristagare Magnus Carlson, sångare, kompositör och textförfattare.

Lars Nylin