23 januari 2018

PRIS Eric Bibb kan vinna Grammy

New York-födde Eric Bibb har levt och verkat i Sverige sedan 70-talet. På söndag har han chansen på en Grammy i kategorin bästa traditionella bluesalbum. 

Eric Bibb har tidigare varit Grammynominerad för barnskivan Shakin ’A Tailfeather ihop med Taj Mahal och Linda Tillery 1997, men detta är första gången han är nominerad för ett eget album. Soloalbumet Migration Blues tävlar i kategorin Best Traditional Blues Album . I samma kategori är även The Rolling Stones nominerade.

– Att bli Grammy-nominerad värmer min själ, särskilt eftersom albumet Migration Blues beskriver vår samtid och är ett av mina bästa hittills. I år är Grammy-galan i New York i stället för i Los Angeles, vilket är kul eftersom jag får en chans att hälsa på min mamma och mina systrar som bor där. Nomineringen i sig känns underbar att få. Att vinna skulle vara en dröm som går i uppfyllelse, säger Eric Bibb.

Eric Bibb föddes i USA 1951 och flyttade till Sverige i slutet av 1970-talet. Här inledde han sin musikkarriär med att bland annat turnera landet runt med Cyndee Peters band. Idag är han ett av de största namnen i den internationella bluesvärlden.

Det senaste halvåret har han turnerat i Sverige med sin kritikerrosade enmansföreställning Tales From A Blues Brother, där han blandar musik med historier från sitt liv och sin karriär. Senare i år går föreställningen på export till utlandet, men innan dess spelas den under våren i bland annat Stockholm och Göteborg.

Grammy Awards äger rum i Madison Square Garden i New York söndag 28 januari. Andra nominerade svenskar är Ludwig Göransson, för sitt samarbete med Donald Glover i Childish Gambino (vilket MI skrev om här). Göransson är nominerad i kategorierna Record Of The Year (Redbone), Album Of The Year (Awaken my love) och Best R&B Song (Redbone).

Umeåbandet Meshuggah, är nominerade för Clockworks i kategorin Best Metal Performance.

Christel Valsinger