11 oktober 2017

PRIS Jojje Wadenius vann Guldkatten

Vid tisdagskvällens P2 Jazzkatten-gala på Fasching i Stockholm tilldelades Jojje Wadenius hederspriset Guldkatten. Juryns specialpris gick till Mirka Siwek.

Guldkatten är ett hederspris till en jazzig svensk artist, musiker eller kompositör som under en längre tid fyllt publikens hjärtan med musikaliska upplevelser.

– Det är väldigt hedrande att få Guldkatten, det hade jag verkligen inte förväntat mig. Den ska få en hedersplats där hemma, säger Jojje Wadenius i ett pressmeddelande.

Malin Wättring blev Årets kompositör, Robert Mehmet Ikiz Årets musiker, priset för Årets grupp gick till Sisters of Invention och Ellen Andersson Quartet vann Årets nykomling. Nytt för i år är att publiken har varit med och röstat fram vinnarna i samtliga fem kategorier.

Dessutom mottog Mirka Siwek Juryns specialpris med motiveringen: ”Mirka Siwek kan med vision och passion förmå pessimister att stödja storslagna idéer och pressa fram musikpengar ur rent gråberg. En sann eldsjäl i ett kallt klimat som har omformat en nedlagd militärmusikavdelning till en professionell jazzensemble av högsta internationella kaliber och som lett den i unika samarbeten med jazzvärldens tyngsta och mest spännande namn. Ringarna på vattnet har spritt sig långt från Lule älv till resten av världen.”

Lars Nylin

Foto Sune Andersson