10 oktober 2017

JOHANSSON om Mixcloud, Blokur, SoundCloud, Sonos mm

Lyssnandet på elektronisk musik exploderar i Kina. Microsoft gillar Spotify. Första nyheterna från SoundCloud efter att bolaget räddades. Det och mycket mer från data-Johansson.

Mixcloud meddelar att man har ingått licensavtal med Warner Music. Det är ett av stegen för att skapa en ny prenumerationslösning för tjänsten. Nico Perez, en av grundarna, säger dock att de inte kommer att lansera någon vanlig ”Spotify-konkurrent”:

– Vi vill inte göra den vanliga 9,99 dollar i månaden. Det är redan gjort. Den marknaden finns. Det vi tänker göra är något riktigt kundanpassat.

Mixcloud, som grundades 2008, har 17 miljoner användare i månaden. Totalt har 12 miljoner mixar, podcasts och radioshower laddats upp av 1 miljon producenter. Enligt Mixcloud själva är man också på gång med licensavtal för Sonys och Universals kataloger.

—–

Mycket händer just nu i Kina kring musikanvändning och digitala tjänster. iiMedia Research släppte nyligen en undersökning som visar en kraftig ökning av antalet aktiva lyssnare på elektronisk musik. Enligt undersökningen finns det 286 miljoner aktiva lyssnare i landet under 2017, en ökning med 45 procent jämfört med förra året.

Bakom ökningen står den ökade tillgängligheten av musik genom streamingtjänster. Enligt iiMedia är den främsta tjänsten för elektronisk musik i Kina NetEase Cloud Music, följt av Tencent-tjänsterna QQ Music och Koguo Music.

Prognosen är att elektroniskt/dans kommer generera 226 miljarder strömmar under 2017. År 2016 genererades 163 miljarder strömmar. I år förutses elektronisk musik vara den näst största genren i landet efter pop, större än t.ex. rock och hip-hop.

Undersökningen visar också att antalet festivaler med elektronisk inriktning har ökat rejält under 2017. Under 2016 fanns det 32 festivaler medan det i år arrangeras hela 86 festivaler för elektroniskt/dans.

En sammanställning av alla resultat finns att se här (PDF)

—–

Microsofts musiktjänst Groove, som lanserades för två år sedan, lyckades aldrig få något genomslag, och den 31 december kommer tjänsten läggas ned. Trots att Groove fanns förinstallerad på 400 miljoner devices med Windows 10 visste de flesta användare inte ens om att de hade tillgång till en musiktjänst genom operativsystemet.

Istället slussar Microsoft nu över användarna till Spotify, genom Windows Store. De som har ett Groove Music Pass får en gratis provperiod av Spotify Premium under 60 dagar, och kan flytta över spellistor och köpta låtar.

Successivt kommer de andra streamingtjänsterna också att finnas tillgängliga genom Windows Store.

—–

Rykten går att Billboard kommer att integrera Youtube-statistik i sina officiella topplistor, såväl statistik från officiella videos som från user generated content. Enligt källorna pågår en dialog mellan Billboard och rättighetshavare om exakt vilken data som ska inkluderas.

—–

Det har inte hänt så mycket kring SoundCloud sedan Temasek och The Raine Group för två månader sedan gick in och räddade tjänsten, åtminstone inte publikt (se tidigare analys).  Nu kommer första uppdateringen, som tyder på att de nya storägarna följer den uttalade strategin om att fortsätta låta tjänsten vara en ”öppen” plattform för kreatörer.

Den nya funktionen gör det möjligt för kreatörer att se vilka som använder ens uppladdningar i spellistor, och hur många uppspelningar som genereras från spellistor. Syftet med uppdateringen är att musikägare lättare ska kunna se hur och vart musiken används, och i samband med det meddelar SoundCloud att man kommer att lansera nya funktioner framöver:

”These latest updates are part of SoundCloud’s efforts to continually look at how it can create an even better experience that fully supports creators no matter where they are in their career. Stay tuned to the blog for news on the many exciting things to come for creators on SoundCloud.”

—–

Blokur är ytterligare en aktör som satsar på att blockchain kommer att bli en viktig teknik för musikindustrin. Bakom Blokur står bl.a. Phil Barry, som mest är känd för att ha genomfört Thom Yorkes omtalade Bittorrent-release för ett par år sedan, samt Imogen Heaps blockchain-release av låten Tiny Human.

Blokur meddelar nu att man har fått 10 miljoner kronor i ny finansiering, som ska användas för att skala upp tekniken och göra det möjligt för vem som helst att släppa releaser med blockchain. I bolaget finns också f.d. teknikfolk från Universal involverade.

——

Röststyrning och smarta högtalare fortsätter att vara ett område där det sker en snabb utveckling. Spotify kommer lansera möjligheten för Android-användare att styra appen med Google Assistant, både i Free och Premium. Genom att säga t.ex. ”Ok Google – play Discover Weekly”, startas en spellista. Det går även att styra vart musiken ska spelas upp genom att säga saker som: ”Ok Google – play RapCaviar on my Chromecast”. Sedan tidigare har det varit möjligt att styra Spotify genom Google Home.

Även Sonos ger sig på allvar in i kampen kring röststyrning med nya Sonos One som har inbyggd röststyrning. Samtidigt görs en uppdatering av appen som gör det möjligt att styra den med Alexa-devices (Amazon). Under nästa år kommer såväl Siri som Google Assistent också att integreras. Betaversioner kommer rullas ut i USA, Storbritannien och Tyskland.

—–

Spotify har anställt Adam Parness som ny global licenschef på förlagssidan. Parness hade tidigare samma roll på Pandora, och innan dess ett liknande uppdrag för Amazon.

—–

Lästips: Solutions to the Value Gap (PDF)
Jason Peterson analyserar skillnaderna i utbetalningar mellan Youtube, Spotify, Apple Music och föreslår att branschen enas kring fasta CPM-nivåer mot alla tjänster.

Daniel Johansson