9 oktober 2017

Linnea Henriksson leder Equalizer Podcast

När Spotify presenterar sin första svenska original-podcast så är det i form av en intervjuserie om musikskapande. Linnea Henriksson leder podden, som är en del av Equalizer Project och lyfter fram framgångsrika låtskrivare och producenter som Tove Lo, Seinabo Sey, Zara Larsson och First Aid Kit.

I åtta avsnitt möter Linnea Henriksson stjärnorna bakom musiken. Artister och låtskrivare som Zara Larsson, Tove Lo, Seinabo Sey och First Aid Kit berättar om låtskrivarprocessen, om hur en låt når ut till fansen, om att stå på scen och att slå internationellt. Varje intervju följs av ett samtal med andra yrkesverksamma i musikbranschen. A&Rs, music supervisors, managers och konsertarrangörer hjälper lyssnaren att få en inblick i hur det är att arbeta med musik bakom kulisserna.

– Det har varit en riktig lyx att göra Equalizer och träffa alla dessa grymma musikskapare. I podden är det jobbet behind-the-scenes som står i fokus, för det finns så mycket glitter i en berättelse om hur en låt föds som förtjänar att få höras. Det känns väldigt bjussigt att få höra såna detaljer, podden är helt fylld av dem, säger Linnea Henriksson.

– Sen är det ju alltid kul att få vara den som ställer frågorna, jag är så himla nyfiken av mig. Eftersom jag själv är musikskapare också, och mitt uppe i att göra klart ny musik, blir det nog andra slags frågor än de traditionella.

Podden är en del av Equalier Project, ett initiativ från Musikförläggarna, Spotify och MXM förlag för att öka jämställdheten i musikbranschen. I Equalizer Podcast får kvinnor prata om hur de skapar musik och hur de nått dit de är idag.

Första avsnittet släpptes i helgen och gästas av Tove Lo, som berättar om hur hon gick från att skriva och producera i ett skjul utan värme, till att göra låtskrivarsessions i LA med internationella stjärnor.

– Jag är väldigt ärad att vara först ut i premiäravsnittet av Equalizer-podden, säger Tove Lo i ett pressmeddelande.

– Fantastiskt kul att få prata med Linnea som är fellow musiker och artist och gå igenom erfarenheter av saker som hänt bara för att man är kvinna, men också det positiva i att det börjar märkas en förändring. Jag märker en starkare närvaro av kvinnor i branschen på alla plan och det är bara att fortsätta uppmuntra det. Jag känner mig i väldigt gott sällskap av många talangfulla och drivna tjejer som aldrig ursäktar sig och kör sig grej och det är väldigt kul att se – så mer utav det!

Lyssna på det första avsnittet här

Christel Valsinger

Foto: Malin Ingrid Johansson

De här gästar Equalizer:

Avsnitt 1: Tove Lo

Andra medverkande: Shy Martin och Natali Noor, låtskrivare och producenter

Release: Lördag 7 oktober

 

Avsnitt 2 – First Aid Kit

Andra medverkande: Marie Ledin, VD Polarpriset

Release: Måndag 16 oktober

 

Avsnitt 3 – Joy

Andra medverkande: Annah Björk, musikjournalist och Annah Bennich Carlstedt, psykolog

Release: Måndag 23 oktober

 

Avsnitt 4 – Kikki Danielsson

Andra medverkande: Ana Diaz och Maia Hirasawa, artister och låtskrivare

Release: Måndag 30 oktober

 

Avsnitt 5 – Jenny Wilson

Andra medverkande: Ji Nilsson och Molly Sandén, låtskrivare, producenter och artister

Release: Måndag 6 november

 

Avsnitt 6 – Zara Larsson – skapandeprocessen

Andra medverkande: Helen McLaughlin, A&R och Miriam El Sarraj, manager

Release: Måndag 13 november

 

Avsnitt 7 – Li Stanley, music supervisor på Sony/ATV (i ett specialavsnitt om musik för TV och film)

Andra medverkande: El Perro Del Mar

Release: Måndag 20 november

 

Avsnitt 8 – Seinabo Sey

Andra medverkande: Anna Sjölund, Head Promotor på Live Nation och Katarina Fredriksson, Production Manager på Luger

Release: Måndag 27 november