14 augusti 2017

SPOTLIGHT Avicii ”Without You” (feat Sandro Cavazza)

Nysläppta ep:n  AVĪCI (01) innehåller inga större överraskningar men låten Without You med sång av Sandra Cavazza, är housepop av det slag som Tim Berling är väldigt bra på. Så hoppade den också snabbt upp i topp på Spotify Sverige.

2013 plockade Avicii upp Aloe Blacc och en fiolspelare på scenen på dansmusikfestivalen Miami Ultra och skickade chockvågor genom edm-communityn. ”En karriärdödare” skrev en del sura musikbloggar, men rent kommersiellt var det ett steg mot karriärens topp. Wake Me Up toppade nästa alla listor som finns och nådde fjärdeplatsen på Billboard där den legat sammanlagt 53 veckor.

Ett par år senare parade Avicii sin house med bredbent rock och samarbetade med Robbie Williamsthe Days, som inte blev riktigt samma succé. Med Waiting For Love (2015) återvände han till housepopen.

Litegrann hade jag ändå hoppats att han skulle fortsätta att staka ut möjliga vägar för den elektroniska dansmusiken att ta, men nysläppta ep:n AVĪCI (01)  innehåller inga större överraskningsmoment. Eller jo, ett, det är inte längre bara män som får sjunga på hans låtar. Såväl Rita Ora som AlunaGeorge är samarbetspartners.

Men starkast är Without You [Universal Music/Universal Music Publishing] med sång av skivbolagskollegan Sandro Cavazza och skriven ihop med Vargas & Lagola, dvs Salem Al Fakir och Vincent Pontare . Versen är enkel som en barnramsa och refrängen effektiv med en stadig bastrumma (four-on-the-floor) och en sångmelodi som gjord för allsång på arenor – även om Avicii nu inte tänker turnera mer.

Det är helt enkelt housepop av det slag han är väldigt bra på och belöningen har kommit snabbt med en förstaplats på Spotify Sverige.

Christel Valsinger

Lyssna här: