8 augusti 2017

4 SNABBA Joakim Skoglund/ marknadschef Luger

Bara två dagar kvar tills den elfte upplagan Way Out West drar igång i Slottsskogen i Göteborg. I år väntas artister som Lana Del Rey, The xx, Frank Ocean, Major Lazer och Regina Spektor kliva upp på scenerna. MI har kollat läget med Joakim Skoglund, marknadschef på arrangören Luger.

Way Out West som organisation har blivit HBTQ-certifierat under våren. Vad innebär det och hur kommer det att märkas under festivalen?

– Det var ett viktigt steg i vårt hållbarhetsarbete. För oss som organisation har utbildningen som ligger till grund för diplomeringen varit otroligt viktig och insiktsfull. Ett exempel på hur detta kommer att märkas utåt är att våra toaletter från och med i år blir könsneutrala. Årets merchandise-kollektion är också ett direkt samarbete med West Pride och kommer att finnas till försäljning på området. Limiterad och grym utav bara helvete, så kolla upp.

Det är ju inte första gången ni gör sociala eller samhällspolitiska ställningstaganden, tidigare har festivalen av hållbarhetsskäl blivit kött- och mjölkfri och ni har jobbat för att lyfta fram alkoholfria alternativ på festivalen. Sura kritiker kallar er ”pk-festival”. Varför är det viktigt för er att ta ställning?

– Vi har en stabil värdegrund som hela vår organisation står på och den funkar också som en ledstjärna när vi ska ta beslut om saker och ting och forma den festival som vi själva vill gå på. Vi vill också utnyttja det faktum att vi har en stark kommunikationsplattform i Way Out West där vi faktiskt har chans att påverka, eller åtminstone skapa lite debatt som ger ringar på vattnet. Det har funkat rätt bra.

Hur jobbar ni med era bokningar, finns det något uttalat mål om fördelning av genrer, stora och mindre artister, kvinnliga/manliga akter etc?

– Jag ska inte ta på mig någon bokarmössa här, men att jobba mot att ha en jämställd lineup är sjukt viktigt. I år landade vi nog ganska bra precis på 50/50 män/kvinnor. Vi har en uppbyggnad på festivalen med olika scener där variationen mellan större och mindre akter blir naturlig, men det är klart att vi genom åren har prioriterat att plocka hit artister i ett tidigt skede av deras karriärer. Du ska kunna hitta lite nya grymma grejer på wow, särskilt om du tar festen vidare efter Slottsskogen och vevar omkring på Stay Out West.

Vad får man absolut inte missa i år?

– Att ladda ner wow-appen. En riktig life hack dessa dagar. Scouta och favoritmarkera sedan vad du vill, men missa inte Vince Staples och Young M.A . Och herregud, Frank Ocean!

Christel Valsinger