9 juli 2017

4 SNABBA Mathias Bridfelt/Artistansvarig Sommarkrysset

Efter bland annat Rita Ora och The Rasmus i lördags går Sommarkrysset mot andra halvan av säsongen. MI har pratat med Mathias Bridfelt, artistansvarig på ett program som uppenbart påverkar sommarens musiklyssnande.Mathias avslöjar också en intressant galanyhet inför hösten.

Hur har det varit hittills?

– Detta är trettonde säsongen för Sommarkrysset, som nu blivit en av TV4:s längsta tv-traditioner. Genom åren har vi haft besök av många internationella storstjärnor, presenterat årets sommarplågor och bjudit in kära sällsynta återseenden av  svenska kultartister. I år gästade tidigigt punklegendarerna KSMB, de första artisterna vi bokade inför årets säsong. Vi bestämde oss även tidigt för att norska Kamferdrops kommer bli årets sommarhit – och efter att de tv-debuterat i Sommarkrysset så klättrade låten upp snabbt och nu har de nu legat stadigt som nummer 1 på flera listor samt den viktiga Spotify topplistan.

– Det är kul att bjuda en stor tv-publik på debutanter som nya souliga elektropopartisten Rhys med sin fantastiska Last Dance och unika tv-möten som när Rebecca & Fiona backades upp av postpunkbandet Dolores Haze. Tjuvjakt, som länge streamat topp 5 på Spotify-topplistan, gjorde även de sin tv-debut i Sommarkrysset med Tårarna i halsen.

Hur resonerar ni om innehållet?

– Inför säsongerna har vi som mål att bjuda tv-publiken på flerfacetterad diversitet samt cred och bredd. Både vad gäller musikgenrer, svenskt och internationellt, kön och  kulturell bakgrund. Vi har sedan flera år tillbaka nått flera mål, bland annat har vi senaste åren haft cirka 50/50 representation av kvinnliga artister jämfört manliga, i år har vi 19 kvinnliga, 19 manliga samt sex mixade gästartister. Vi har dessutom nio internationella artister i åtta program, där  – förutom Rita Ora och Starley – kritikerhyllade countrysångerskan Courtney Marie Andrews, BBC-hyllade soul/R&B-stjärnan Ray BLK och comeback för världsstjärnan Anastacia märks.

– Vi brukar även ha Årets Pride-artist som gäst, och just klart idag är att vi tjuvstartar Pride redan i vårt 29 juli-program med HBTQ-profilen och youtubern Thomas Sekelius som framför årets Pride-låt One More In The Crowd.

Vad ser du utöver det personligen mest fram emot under resten av säsongen?

– Alla! Men, en artist jag följt i många år är Jens Lekman som har hela världen som arbetsfält med turnéer på flera kontinenter i år. Jag var i Manchester för att se honom i våras men då tvingades han ställa in p.g.a sjukdom. Äntligen gästar han oss, den 15 juli. Duetten mellan rapparen Finess och sångerskan Miss Li, Tegel & betong blir också cool att se hos oss 22 juli. Stark låt!

Vad gör du i höst?

– I hösten fokuserar jag bl a på artistbokningar inför Diabetes-galan i TV3 den 14 november (Baluba TV) samt, lite längre fram, nyårstraditionen Tolvslaget på Skansen (31 dec i SVT1). Diabetesgalan är en ny tv-gala för att belysa problemen med och förklara vad diabetes 1 och 2 innebär samt samla in pengar till forskning. Vi planerar för starka musikaliska inslag av internationella och svenska artiststjärnor i detta tv-program.

Lars Nylin