29 juni 2017

Norska Kamferdrops toppar svenska Spotify-listan och når platina

Kikki Danielson har varit med i Norsk Melodi Grand Prix och haft stora framgångar i Norge. Nu går det åt motsatt håll när norska Kamferdrops fått en av sommarens hits med en version av Jag trodde änglarna finns, en gång först släppt med Danielsson och det norska dansbandet Ole Ivars.

Norsk musik fortsätter att erövra framgångar i Sverige. I måndags seglade norska Kamferdrops sommarhit Jag trodde änglarna fanns upp på förstaplatsen på Spotifys svenska topplista, bland annat före den latinamerikanska Luis Fonsis världshit Despacito, som länge legat etta på Sverigetopplistan. Originalversionen släpptes redan 1999 av det norska dansbandet Ole Ivars och Kikki Danielsson, och enbart genom Spotify-lyssningar har Kamferdrops version redan nått platinastatus.

Jag trodde änglarna fanns med Kamferdrops har ökat explosionsartat i popularitet hos det svenska folket sedan den släpptes i Spotify-spellistan New Music Friday den 12 maj.

Låten har växt i popularitet för varje dag. Senaste månaden har den lagts till i allt fler spellistor, däribland Spotifys flaggskepp Hits idag, Sommarhits och i fredags gjorde den succé i spellistan Midsommarfest. Sedan låten släpptes har antalet dagliga lyssningar ökat stadigt med 552%. Från 12 maj till 23 juni nådde låten över 10 miljoner streams och enbart tack vare Spotify-spelningar har låten nått platina-status på mindre än två månader.

Nu toppar låten den svenska Spotify-topplistan, medan den hemma i Norge bara ligger på plats nummer 39. Låten är mest populär i Stockholm, följt av Oslo, Göteborg och Malmö.

– Att årets sommarhit kommer från Norge är inte särskilt förvånande, norsk musik har verkligen tagit världen med storm de senaste åren och det råder fortfarande Norge-feber i Sverige. Fallet Kamferdrops är verkligen beviset på att Spotify kan hjälpa artister nå nya publiker utanför sina egna geografiska områden, säger Jenny Hermanson, nordisk VD på Spotify, till MI.

Kamferdrops hälsar via Spotify:

MAGISK, takk til Laila på campingen for all inspirasjon og Kiki for at du er lyset i livet. I Sverige er dere like sjuke i hodet som meg! Jeg gjorde dette for alle mine små enhjørninger, dere har alle en spesiell plass i mitt hjerte” Hon tillägger: “Jeg vil også takke oljefondet»

Tilläggas kan att mediamässigt i Sverige har Kamferdrops främst synts i TV 4:s Sommarkrysset. Samma kanal spelar just nu in en ny säsong av Så mycket bättre med just Kikki Danielsson som en av de medverkande.

Lars Nylin