18 juni 2017

PRIS Sting och Wayne Shorter prisade

I ett fullsatt Stockholms Konserthus delades Polar Music Prize ut för 26:e gången. Konungen överräckte en miljon kronor vardera till årets pristagare Wayne Shorter och Sting.

Prismotiveringarna lästes av den amerikanska jazzbasisten och fyrfaldiga Grammy-vinnaren Esperanza Spalding samt av den puertoricanske sångaren och gitarrvirtuosen José Feliciano.
 Ciceron genom galan var Boel Adler.


Sting sa i sitt tacktal bland annat: ”My own musical life began as a dream, or a series of dreams. And all of my dreams as a boy involved music. I dreamt that I would become a musician, I dreamt that I would become a writer of songs, that I would sing those songs all over the world, that I would make my living in the honourable profession of music making. But even in my wildest fantasies it would have been difficult to imagine an event such as this one, and among such august and distinguished company”. Wayne Shorter hyllades även via video av bl a Herbie Hancock och Carlos Santana.

Under ceremonin medverkade några av Sveriges absolut främsta musiker, däribland Kungliga Filharmonikerna under ledning av Hans Ek och ett namnkunnigt husband lett av Robert Elovsson.

Saxofonisterna Lennart Åberg, Fredrik Ljungkvist och Marius Neset uppträdde till Wayne Shorters ära. José Feliciano uppträdde med Every breath you take och Gregory Porter med  It´s Probably Me”. Jennie Abrahamson, Ane Brun, Linnea Olsson, Josefin Runsteen och The Tallest Man On Earth framförde ytterligare tolkningar ur Stings låtskatt.

Lars Nylin