23 maj 2017

JOHANSSON om Universal Music, Sony/ATV, Spotify, Merlin, Pandora, SoundExchange och mer

Kommer Spotify rapportera en rekordförlust för 2016? Samtidigt som det senaste uppköpet heter Niland. SoundExchange har köpt den kanadensiska motsvarigheten till NCB, Apple Music börjar ta betalt för de tre ”gratismånaderna”, och Universal satsar på Kina. Det och en del annat.

—–

Det senaste uppköpet för Spotify är företaget Niland som är verksamma inom maskininlärning. Det Paris-baserade företaget skapar AI-baserade lösningar för sökning och rekommendationer av musik. Precis som med Mediachain, kommer Nilands personal nu att flytta in på Spotifys kontor i New York. Allt mer fokus läggs på NY-kontoret, där en stor mängd nyanställningar gjorts under den senaste tiden.

I samband med nyheten om Niland berättade Spotify också att företaget anställt Sheila Spence som Vice President of Corporate Development. Hon var tidigare ansvarig för Mergers & Acquisitions på WPP och kommer nu leda arbetet med kommande företagsuppköp. Niland är det elfte företaget som Spotify köper upp, varav fyra stycken köpts upp bara under de senaste tre månaderna.

Spotifys produktchef, Matthew Ogle, har lämnat företaget och återfinns numera hos Instagram. Ogle blev en del av Spotifys team i början av år 2015, och var bl.a. med och utvecklade funktionen Discover Weekly.

Enligt DI Digital sålde Daniel Ek under åren 2013 och 2014 aktieandelar i Spotify för närmare 300 miljoner kronor, genom sitt ägarbolag på Cypern. Enligt tidningens analys skulle Ek därmed nu äga ca 11 procent av bolaget. I samband med försäljningen skedde en utdelning på 87 miljoner från de cypriotiska bolaget till Sverige, en utdelning som beskattades så som utländska utdelningar brukar beskattas.

Spotifys resultatrapport för 2016 är fortfarande inte registrerad, men enligt siffror som ska ha lämnats till bolagets investerare kommer Spotify troligen rapportera en rekordförlust för 2016 på någonstans mellan 300 – 400 miljoner dollar. Det skulle i så fall innebära att förlusterna har ökat snabbare än intäkterna jämfört med år 2015. De totala intäkterna för 2016 skulle enligt denna analys hamna på ca 3 miljarder dollar, att jämföra med de 2 miljarder dollar som bolaget rapporterade för år 2015, då med en förlust på 180 miljoner dollar.

—–

Apple Music har förändrat sina policy för provabonnemang i Spanien, Australien och Schweiz. I dessa länder har en mindre avgift införts för de tre provmånaderna, som i övriga länder är gratis. Huruvida det är en förändring som kommer införas i andra länder eller om det enbart gäller någon form av administrativ avgift i just dessa länder framgår ännu inte.

—–

Enligt New York Post för SiriusXM och Pandora återigen en dialog om samgående/uppköp. Pandoras aktie har tappat i värde under den senaste tiden, den gick på onsdagen ner under 9 dollar. Goldman Sachs analytiker Heath Terry, skriver bl.a. följande till investerare: ”Given the high level of shareholder involvement and what we see as significant strategic value in Pandora’s user base, advertising inventory, data, and home screen position, we believe the likelihood of strategic action remains high.” Enligt New York Post arbetas mot en överenskommelse innan en deadline som är satt till den 9 juni.

—–

Merlin har ingått samarbetsavtal med ljudföretaget MQA, som levererar att komprimeringsformat för digital audio. Tidal använder sig t.ex. av MQA. Avtalet med Merlin innebär att indiebolag runt om i världen lättare kommer kunna koda och använda sig av MQA. Sedan tidigare har MQA samarbetsavtal med Universal och Warner. Charles Caldas, CEO för Merlin, säger: ”We are delighted to be partnering with MQA. From our own data, we know that Merlin members’ repertoire performs best on paid-for subscription tiers, and it’s to this high-spending consumer demographic that hi-resolution audio will have the greatest appeal. Consequently, today’s future-facing agreement makes perfect sense – offering our independent label members a fast track entry point to an exciting segment of the streaming market, and ensuring they remain at its forefront”.

—–

Det amerikanska rättighetssällskapet SoundExchange har köpt upp det kanadensiska sällskapet CMRRA (Canadian Mechanical Reproduction Rights Agency). CMRRA skulle kunna sägas vara en motsvarighet till NCB i Norden, eller MCPS i Storbritannien. Michael Huppe, CEO för SoundExchange, kommenterar uppköpet: ”We are proud to join forces with CMRRA. We have a simple, yet ambitious goal: to maximise the value of music for all creators – for musical works and recordings alike – wherever their work is used. The acquisition of CMRRA helps us increase efficiencies while also extending service to the publishing sector. This exciting partnership builds on CMRRA’s great relationships with music publishers and licensees, its long record of accomplishment and its stellar reputation”.

—-

Brittiska BPI rapporterar att en 60-procentig ökning av intäkterna från betalande streamingabonnemang i landet ledde till en ökning på 6 procent i de totala intäkterna för år 2016. Vinyl fortsätter att se en kraftig ökning och vinylintäkterna utgör nu mer än intäkterna för reklamfinansierad streaming, inklusive video och Youtube tillsammans. CD-försäljningen gick inte ned så kraftigt som i många andra länder och fortsätter att vara ganska stark, över 30 procent av intäkterna.

—–

Sony/ATV meddelar att man har uppgraderat sin royalty-plattform Score, så att kompositörer ska kunna följa intäktsströmmmar på sitt konto i realtid. En ny app kommer också lanseras som gör det möjligt att följa vad som händer med musiken mobilt. Dale Eshworthy från Sony/ATV säger: ”All of the administration teams around the world are proud and pleased with this new release of Score not only because it provides writers unparalleled access to their information, but also because it demonstrates to our writers the level of attention we pay to them and their songs”.

—–

Universal Music har ingått avtal med kinesiska Tencent Music, involverande streamingtjänsterna QQ Music, Kugou och Kuwo. I uttalande säger Universal att avtalet kommer utöka den kinesiska musikmarknaden ”avsevärt”, och att bolaget kommer satsa hårt på lokala artister och repertoar framöver. Lucian Grainge från Universal kommenterar: ”We’re looking forward to working with Tencent as we develop local Chinese artists and repertoire, as well as global stars, in this dynamic and expanding music market. With more than 80 years of history in China, Universal Music has been engaged in the unique evolution of the country’s music business and I’m looking forward to working with Tencent to bring exciting new artists and services to music fans across China”.

—–

En av de största Bittorrent-sajterna, ExtraTorrent har stängts ned. Inga direkta orsaker anges i det officiella meddelandet, som lyder: ExtraTorrent has shut down permanently. ExtraTorrent with all mirrors goes offline. We permanently erase all data. Stay away from fake ExtraTorrent websites and clones. Thx to all ET supporters and torrent community. ET was a place to be…” ExtraTorrent var under den senaste tiden den näst största piratsajten i världen efter The Pirate Bay.

—–

En sajt vid namn www.streamingroyaltycalculator.com ska göra det lättare för artister att ungefärligt räkna ut hur mycket ett visst antal streams på de olika tjänsterna är värda. Nio tjänster finns med, däribland Spotify, Pandora, Apple Music m.fl. Nämnas bör att uträkningen är rätt generell, samt baserad på amerikanska förutsättningar och insamlad data.

—–

Lästips: Spotify-tungviktare vill bygga bolag på egen hand (DI Digital)

Daniel Johansson