23 maj 2017

FÖRLAG Scandinavian Songs blir Cosmos Music Publishing

Det har gått två år sedan Cosmos Music förvärvade Scandinavian Songs. Nu tas ytterligare ett steg när Scandinavian Songs blir Cosmos Music Publishing.

Hans Desmond, General Manager på förlaget är nöjd med namnbytet.

– Vi ger både våra upphovspersoner och våra utländska samarbetspartners – såsom Imagem Music, Songs, Bucks Music, Budde, Native Tounge, Mushroom, Because mfl –  den sanna bilden av ett independent musikbolag som jobbar tätt tillsammans med en gemensam A&R-avdelning där vi kontinuerligt försöker hitta nya möjligheter. Vi vill utveckla både nya och etablerade artister och upphovspersoner i våra sju studios på Bysistorget i Stockholm även tillsammans med våra utländska samarbetspartners.

– Vi kommer dessutom att behålla namnet Scandinavian Songs inom gruppen, men nu som en ”label” för att kunna utveckla samarbetet mellan records och publishing. På den här etiketten kommer vi att göra releaser med särskild förlagsanknytning eller t ex produktioner som våra låtskrivare tagit fram.

Flera av de utländska indieförlag man representerar äger även masterrättigheterna till sina förlagda verk. Under namnet Scandinavian Songs kan den musiken släppas i Norden och därigenom få tillgång till Cosmos Musics sälj- och marknadsteam.

Andra nyheter är ett kreativt samarbete med independentförlaget Songs i USA, med utbyte av låtskrivare, cowrites, och ett aktivt arbete mot reklam och film. Och med förlaget Manners Macdade i England, samarbetar man för att försöka uppnå samma framgångar för nordiska filmmusikkompositörer, som nordisk film och tv har gjort internationellt med nordic crime.

Hans Desmond, som jobbat i förlagsbranschen i 40 år, beskriver möjligheterna med att ha ett independent musikbolag i ryggen som ”en nytändning”.

– Det har funnits mycket kreativitet på förlagen länge, nu får vi en tung roll på artist- och produktionssidan också. Vi representerar nu närmare en halv miljon copyrights för Norden genom flera av världens främsta indiepublishers, så det är en spännande tid att få sjösätta Cosmos Music Publishing.

Christel Valsinger