22 maj 2017

Jämställdheten i musikbranschen under lupp

I januari i år höll Musiksverige ett flertal fokusgruppsmöten med representanter från musikbranschen för att ta tempen på jämställdheten i sektorn. På onsdag sammanfattas arbetet i grupperna under ett frukostseminarium.

Musiksveriges frukostseminarium om jämställdhet i musikbranschen skulle ägt rum för en månad sen, men fick ställas in. Men nu på onsdag är det alltså dags.

Inititviet till att undersöka hur det faktiskt står till med jämställdheten i musikbranschen kom får branschen själv. I början av året satte därför organisationen Musiksverige ihop sju fokusgrupper med representanter för musikförlag, skivbolag, management, livebolag och organisationer. I grupperna diskuterades bland annat positioner, beslutsmandat, rekryteringsprocesser, lön och utbildningsnivå, men även diskriminering, sexism, jargong och brist på mångfald.

Arbetet i fokusgrupperna presenteras under ett frukostseminarium på Kägelbanan i Stockholm. Dessutom håller genusforskaren Fredrik Bondestam ett föredrag med utgångspunkt i Musiksveriges projekt. Seminariet avslutas med ett panelsamtal med Mark Dennis (Sony Music), Robert Litsén (Cosmos Music), Carl Pernow (Live Nation), Elisabet Widlund (VD Musikförläggarna och ny ordförande för Musiksverige) och Fredrik Bondestam. Samtalet modereras av Linda Portnoff från Musiksverige.

Christel Valsinger