15 maj 2017

MARKNADSANDELAR FÖRLAG Sony/ATV störst under första kvartalet

Sony/ATV tog flest andelar på Topplistan under det första kvartalet av 2017, följt av Warner Chappell och Universal Music Publishing. 30 av låtarna på topp 100 hade svenska låtskrivare och tio av dem kom från Melodifestivalen. Det visar statistik som Musikförläggarna tagit fram.

Sony/ATV tappar en aning jämfört med första kvartalet förra året, men fortsätter ändå att vara marknadsledande förlag på Topplistan. Samma kvartal förra året hade man 25,56% av andelarna, denna gång är siffran 23,3%.

Till framgångarna hör Ed Sheerans två toppande hits Shape of You (#1) och Castle on the Hill (#2), såväl som Zayn och Taylor Swifts I don’t Wanna Live Forever (#3) och The Chainsmokers Paris (#5).

Universal Music Publishing tappar andraplatsen från motsvarande period förra året efter ett tapp från 14,2% till 11,6 och blir omsprungna av Warner Chappell som bara ökar marginellt, från 14,1 till 14,25 %. Universal Music har förlagsandelar i sex låtar på topp tio.

Warner Chappell har förutom andelar i ettan (Ed Sheerans Shape of You) och sexan (Kygo Feat. Selena Gomez – It Ain’t Me) även förlagsrättigheter till åttan Martin Jensens Solo Dance.

Både Kobalt och BMG minskar sina andelar, från 12,57 till 9,3%  respektive från 9,3 till 7,9%, medan flera mindre förlag ökar, såsom Scandinavian Songs, Stereoscope och TEN. Scandinavian Songs starka frammarsch förklaras till stor del av framgångssagan All I Need med Joakim Lundell & Arrhult, som ligger på en fjärdeplats på första kvartalets samlade topplista.

Värt att notera är också att andelen som kategoriseras som ”Manus” och ”Övriga” (med mindre än 1 %?) båda ökar.

När det gäller andelen låtar med svenska artister på listan räknar MI räknar till 30 stycken, med Zara Larsson  flitigast förekommande (fem låtar). Bara en av de svenska artisterna ligger på topp tio och det är Joakim Lundell (#4).

Andelen låtar med svenska låtskrivare är dock högre. 39 låtar har en eller flera svenskar bland låtskrivarna. Högsta placeringen för svenska låtskrivare, näst efter All I Need, är Chainsmokers femteplacering med Paris, skriven av Fredrik Häggstam och Kristoffer Eriksson (från gruppen Violet Days) tillsammans med Chainsmokers Andrew Taggart.

Andelen svenskt på listan är något längre än motsvarande kvartal förra året, då det fanns 34 svenska artister på topplistan och 42 låtar med svenska låtskrivare.

Kvartalslistan med alla låtskrivare och förlag finns på Musikförläggarnas hemsida.

Christel Valsinger