14 maj 2017

ESC Parabéns! Salvador Sobral

Eurovision Song Contest 2017 blev en match mellan två länder som aldrig tidigare vunnit. Portugal drog det längsta strået i en duell med Bulgarien. Robin Bengtsson slutade femma och fortsätter en stark svensk svit de senaste sex finalerna.

– Låt oss göra musik som verkligen betyder något. Musik är inte bara fyrverkerier, musik är känslor, sa Salvador Sobral på scenen efter att han vunnit ESC med Amar Pelas Dois [Sons em Transito/Valentim De Carvalho], en låt skriven av hans syster Luisa Sobral.

Uppenbarligen höll en majoritet av tittarna och jurygrupperna med. Sobral vann klart i jurydelen och tog även hem tittarnas röst. Tvåa blev till sist en annan förhandsfavorit, Bulgariens unge Kristian Kostov, med Joacim Persson som en av låtskrivarna och Cosmos Music som skivbolag.

För det svenska teamet blev Kiev ännu en framgång. Dels i form av att ett antal svenskar fick förstärka tävlingsledningen när det gnisslade i maskineriet, men under finalkvällen givetvis primärt i form av Robin Bengtsson. Robin kom till sist femma med I Can’t Go On [David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah, Robin Stjernberg. Förlag: Warner/Chappell och Lionheart. Skivbolag: Capitol.)

Med detta fortsätter en svit som inneburit plats tre 2011, vinst 2012, plats tre 2014, vinst 2015, plats fem 2016 och nu alltså en ny plats fem. Att jämföra med exempelvis Tyskland som var ytterst nära att i Kiev nå sin tredje raka jumboplats.

1. Portugal – Salvador Sobral Amar Pelos Dois 758 poäng

2. Bulgarien – Kristian Kostov Beautiful mess 615 poäng

3. Moldavien – Sunstroke Project  Hey, Mamma! 374 poäng

4. Belgien – Blanche City Lights 363 poäng

5. Sverige – Robin Bengtsson I can’t go on 344 poäng

6. Italien – Francesco Gabbani Occidentali’s Karma 334 poäng

7. Rumänien – Ilinca ft. Alex Florea Yodel It! 282 poäng

8. Ungern – Joci Pápai Origo 200 poäng

9. Australien – Isaiah Don’t come easy 173 poäng

10. Norge – JOWST Grab the moment 158 poäng

Lars Nylin