8 maj 2017

Festival i Göteborg för mer jämställd musikbransch

Branschmingel, panelsamtal och klubbkväll. Den 25 maj arrangeras ”EQ loves festival” i Göteborg, en festival om jämställdhet i musikbranschen. Idén kom ur projektledaren och musikproducenten Melisha Linells egna erfarenheter av diskriminering.

Festivalen äger rum i Brewhouse och Incontro/Gothia Towers i Göteborg och på programmet står branschmingel samt panelsamtal om hur villkoren ser ut för kvinnor inom musikproduktion. I panelen sitter bl a Hugo Lira, A&R Link/Sony Music, musikproducenterna Vanessa Liftig, Jonas Quant (No Doubt, Hurts, Kylie Minogue m fl) och Christoffer Berg  (Depeche mode, Massive Attack, Little Dragon m fl).

Senare på kvällen spelar en lineup med kvinnliga producenter såsom Natali Noor (Sthlm), Stina Velocette (Gbg) och Aurelia Dey (Gbg).

Bakom festivalen står nätverket EQ loves music och projektledare är Melisha Linnell, kandidatutbildad musikproducent med inspelningsstudio i Brewhouse Göteborg. Hon arbetar också som dj.

Idén till festivalen föddes ur hennes egna erfarenheter

– Jag har arbetat i 17 år som musikproducent och har upplevt mycket av könsdiskriminering och ojämställdhet i min roll, speciellt i studiomiljö och musikbranschen. Förra året blev jag medlem i Upfront producer network och blev så glad över att kvinnliga musikproducenter började nätverka och stötta varandra mer!

– Sedan dess har jag fortsatt nätverka med många olika viktiga nätverk och träffat fantastiska producenter. Jag kände att jag växte genom att fokusera på jämställdhet och förstod att jag ville jobba för att lyfta kvinnliga proffessionella musikproducenter som verkar i branschen.

Festivalen vänder sig till alla musikintresserade men särskilt till dem som intresserar sig för musikproduktion. Syftet är att verka för att alla ska få lika möjligheter att verka inom musikbranschen på en professionell nivå.

Till branschminglet väntas fler företrädare för musikbranschen och olika kvinnliga musiknätverk, samt representanter från västra Götalandsregionen avdelning kultur, Kultur i väst och Göteborgs stad kultur.

Ni har också beviljats stöd från Musikverket till en ”Equal DJ festival” nästa år. Berätta! 

– Det kommer att bli en tredagarsfestival med samma fokus som detta event: konserter med musikproducenter som spelar egenproducerad musik, paneldiskussioner och workshops och nätverkande. Det blir ett större projekt, visuellt och även bokningsmässigt då vi även hoppas få boka en av Sveriges största förebilder inom musikproduktion – Laleh – som vi har haft kontakt med,  men även internationella akter. Vi är väldigt glada att få kavla upp armarna och arbeta för en mer jämställd musikbransch på produktionssidan.

Mer om festivalen hittar du här: https://www.facebook.com/events/1646281249013498??ti=ia

Christel Valsinger