5 maj 2017

Frågetecken kring miljonstöd till RMH

Musikkollektivet RMH är en av de sammanslutningar som beviljats projektpengar från Musikverket för 2017, omkring två miljoner kronor närmare bestämt. I veckan kom beskedet att RMH läggs ner, men det påverkar inte de planerade projekten, menar RMH:s grundare Babak Azarmi.

(Artikeln har uppdaterats.)

Beskedet att musikkollektivet RMH lägger ner kom via deras Facebook- och Intagramkonton i tisdags. MI:s Lars Nylin kommenterade beskedet kortfattat i en krönika. ”R.I.P. RMH” löd texten som stod skriven över ett gruppfoto av medlemmar i RMH, såsom Silvana Imam, Erik Lundin och Cherrie.

Nedläggningen bekräftades också av grundaren Babak Azarmi i Musikguiden i P3 samma dag.

Samtidigt har RMH nyligen beviljats nästan 2 miljoner kronor i stöd från Musikverket för 2017 och är med det den aktör som får den största summan i årets första projektomgång, där sammanlagt drygt 19 miljoner kronor delas ut.

RMH har beviljats 1 898 200 kr för arrangemanget Space by RMH som beskrivs som ”en inkluderande scen som ger kunskap, ökar självförtroende och föder kreativitet. Ett projekt som spränger gränser i en segregerad stad och skapar vägar inom en musikindustri i förändring. Ett space av tillhörighet för alla som inte passar in.” Även det återkommande eventet RMH Blockparty tilldelas pengar, 100 000 kr.

Om projektpengarna nu kommer att delas ut kan inte Musikverket svara på i dagsläget.

– Vi är i kontakt med RMH om detta och vad det innebär för det projektstöd som de har beviljats. Vi räknar med att detta kommer att klarna inom några veckor, säger  Dan Lundberg, chef för Musikplattformen på Musikverket i en kommentar till MI.

Babak Azarmi menar dock att projekten kommer att genomföras.

– Vårt nedläggande av RMH sätter inga hinder på det arbete vi ska göra med SPACE eller Blockparty. Bara att RMH försvinner. Vi kommer att ha mer tid nu på att lägga på SPACE. Vi friar upp och startar om med fokus på våra projekt utanför det vi gör med artisterna.

– Det är viktigt som movement att ständigt röra på sig, hitta nya sätt att arbeta och inspirera på.

En lista över samtliga beviljade projekt finns på Musikverkets hemsida: http://musikverket.se/stod-till-musiklivet/beviljade-projekt/beviljade-projekt-20171/

Christel Valsinger