2 maj 2017

SVERIGETOPPLISTAN v 17 Luis Fonsi erövrar övriga världen

Dags för scenförändring på singellistan. Efter en lång svit i topp tappar Ed Sheeran förstaplatsen på singellistan till Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber i Despacito [Universal/Universal]. Sheeran regerar dock fortsatt albumlistan med Divide [Atlantic/Warner].

Luis Fonsi, gigant på latinoscenen sedan årtionden, har fått sin första globala hit efter att Justin Bieber bidragit till en engelsk remix av en låt som redan innan detta varit ännu en etta på spanska för Fonsi.  Låten släpptes ursprungligen i januari men det var med Bieber-versionen som den exploderade i april.

En stark start på listan gör Hov1 som går in som 7 med Gift [Svenska Inspelningar/Universal], gruppens hittills högsta placering – Gråzon nådde 11 tidigare i år. Veckans klättrare är norska Hkeem och Temur som går från etta på Heatseeker till 23 på listan med Fy faen [Universal/Universal].

Etta på Heatseeker är istället Post Malone med Congratulations [Republic/Universal].

På albumlistorna regerar samlingen Melodifestivalen 2017 [Warner/Warner] fortsatt såväl samlingslistan som den fysiska.

Record Store Day förra helgen gav däremot vinyllistan ett helt nytt utseende. ABBA-sångerskorna blev vinnarna nummer ett och två med två re-releaser. Anni-Frid Lyngstad är etta med Frida [PLG/Warner] medan Agnetha Fältskog är ny 2 med Som jag är [Cupol/Sony].

Lars Nylin

www.sverigetopplistan.se