2 maj 2017

4 SNABBA Monica Ekmark/avgående styrelseordförande Musikförläggarna

Monica Ekmark har suttit som ordförande för Musikförläggarna sedan 2009, men nu lämnar hon över posten till Eric Hasselqvist. MI bad henne titta både lite bakåt och framåt.

Monica Ekmark

Varför avgår du?

– Man kan vända på frågan, varför stannade du så länge? 18 år varav 8 som ordförande – det har varit superkul! engagerande! lärorikt! –  men också mycket hårt arbete. Jag vill hinna med att göra andra saker medan tid är.

Du har varit ordförande sedan 2009, vilka ser du som de viktigaste landvinningarna för musikförlagen under de här åren?

– Synliggörandet av musikförlagen och musikförläggarnas olika roller leder automatiskt till ökad respekt. Även om jag tycker att vi under min tid som ordförande lyckats bra finns det fortsatt mycket att göra.

Hur skulle du beskriva din efterträdare, Eric Hasselqvist?

– Jag är så glad att det är just Eric som tar över ordförandeklubban. Känns oerhört bra att bli ersatt av en person som inte behöver någon presentation och som alla har stor respekt för. Tillsammans med det fantastiska team som jobbar på Musikförläggarna under ledning av vår VD, Elisabet Widlund, är jag säker på att Eric kommer ta hand om Musikförläggarna på absolut bästa sätt.

Vad ser du som den viktigaste frågan för Musikförläggarna att driva de närmaste åren?

– Den kollektiva modellen (Stim) är och kommer att vara utsatt för hård konkurrens. Att hålla ihop och säkerställa musikens värde så att det i framtiden går att vara musikskapare till yrket,  tjänar även musikförlagens tillväxt.

Och så en bonusfråga: Vad lyssnar du på just nu?

– Peter Nordahls fantastiska arrangemang av (och med) Ted Gärdestads låtskatt för symfoniorkester – ren skär njutning!

Christel Valsinger