18 april 2017

NYLIN om IFPI-siffror och Sonicsol i LA

Årsstatistiken för 2016 från IFPI berättar att plustrenden glädjande nog fortsätter, upp 6,2 % från 2015. Men det höjer också på ögonbrynen att den totala fysiska försäljningen ökar för första gången på många år.

Med 86 % streaming, som växer, behöver man knappast ha ett ben i musikbranschen för att första blicken i IFPI:s statistik för 2016 ska hamna i den digitala kolumnen. Inte minst är det smått spektakulärt att det ens går att öka så pass mycket när penetrationen av streaming är så världsledande stor.

Men i år höjs ögonbrynen även över fakta i den fysiska statistiken. Uppgången är visserligen liten, 0,5 %, men det är ändå anmärkningsvärt att uppgången för vinyl nu är så stor att det kompenserar den fortsatta nedgången för CD.

När jag själv länkade statistiken på Facebook var det också just här som kommentarerna hamnade. Man frågade sig kreativt om den TOTALA vinylförsäljningen numera kan tänkas överträffa den för CD, d v s om man inkluderar även den ständigt växande second hand-marknaden.

En mig närstående vinylentreprenör säger sig omsätta en miljon per år på vinylförsäljning. Denne är då bara en av 30-40 jämförbara butiker redan i Stockholm. Lades denna försäljning till de 45 miljoner som det 2016 såldes nyutgiven vinyl för adderar det möjligen upp till 115 fakturerade CD-miljoner. Det är i alla fall ett intressant tankeexperiment även för en som inte seriöst gripits av vinylhysterin.

Hör gärna av dig med andra reflektioner om årsstatistiken. Faktumet att YouTube endast står för 2 % av intäkterna är dock inte mycket att analysera. Där kan vi ur svenskt perspektiv bara vara frustrerade, för att inte säga förbannade.

*

Jag älskar inte ”LA.” Ni LA-romantiker får behålla era överstora pooler, bilar, mansions, egon, trafikleder och ständiga solsken. Men jag älskar Sonics nya specialnummer om Los Angeles. För första gången får jag ett smärre sug att återvända till staden som annars mest fått mig att sakna New York. Möjligen är detta det bästa numret som Sonic gjort, vilket inte säger lite. Att man fått in Laleh – La-Leh! – som omslagsknorr illustrerar med vilken smartness numret är gjort.

Min lilla invändning är att mina egna LA-favoriter bland musikmakare kommer så långt ner i den lista över 150 LA-album som är röd tråd i numret. David Bowies Station To Station hundra placeringar före Tim Buckleys Greetings From LA – kom igen, Sonic!

*

Missa inte att det startats en insamling i minne av Spotifys Chris Bevington, ett av offren för den vidriga attacken i Stockholm. Info om kampanjen och vägar till donationer finns på länken: https://www.justgiving.com/crowdfunding/chrisbevington-legacy

*

På lördag firar Record Store Day tio år. Det blir givetvis en runda. Men inte så mycket för den specialutgivna vinylen, där är jag alltså inte riktigt med i racet. Däremot slinker nog någon box ner. Definitivt kommer det att bli några liveupplevelser. Vi ses väl och ser Anders F Rönnblom?

Lars Nylin