3 mars 2017

PRIS Nordic Music Prize till Jenny Hval

Det blev norska Jenny Hvals album Blood Bitch som utsågs till vinnare av årets Phonofile Nordic Music Prize. Priset delades ut under en ceremoni på by:Larm i Oslo torsdags.

Jenny Hval fick ta emot trofén från Hans Majestät Kronprins Haakon och en prissumma på 30.000 NOK från GramArt.

Den internationella juryn består av Paul Jones – Rough Trade Records (UK), Jonathan Galkin – DFA Records (US), Jude Rogers – Journalist på The Guardian (UK), Laurence Bell – Domino Records (UK) och Stuart Maconie (UK) – Journalist på BBC.

Juryns motivering:

”Vinnaren är en fascinerande artist som delar människor, inklusive årets internationella jury. Det här albumet stod ut bland årets nomineringar. Alla jurymedlemmar imponerades av äventyrligheten i alla bidrag som återigen visar hur banbrytande och utbredd den nutida skandinaviska musikscenen är. Bakom det vinnande albumet ligger ett otroligt starkt arbete som är spännande, atmosfäriskt, utmanande och tankeväckande. Artisten bakom verket är oändligt uppfinningsrik och ett lysande exempel på hur den skandinaviska underground-scenen kan göra kraftfulla musikaliska uttalanden som skär igenom. ”

Phonofile Nordic Music Prize delas ut årligen sedan 2010 för bästa nordiska album. Priset är inspirerat av British & Irish Mercury Prize och initierat av by:Larm i Oslo som är nordens största musikbransch-festival.

Årets hedersomnämnande gick till Oranssi Pazuzu (FI) för Värähteljä och Skúli Sverrison, Hilmar Jensson, Arve Henriksen (IS) för Saumur.

Juryns motivering:

”Årets hedersomnämnande gick till två väldigt olika album, motpoler i volym och dynamik men trots det lika unika i sina skandinaviska uttryck när det kommer till både musicerandet och det instrumentella soundet.”

Vinnaren och de två hedersomnämnande valdes från 12 nominerade som var:

CTM (DK) – Suite for a Young Girl, Bisse (DK) – Højlandet, Værket (DK) – Jealousy Hits, Jóhann Jòhannsson (IS) – Arrival OST, Skúli Sverrison, Hilmar Jensson, Arve Henriksen (IS) – Saumur, Oranssi Pazuzu (FI) –Värähteljä, The Hearing (FI) – Adrian, Mikko Joensuu (FI) –Amen 2, Jenny Hval (NO) – Blood Bitch, Nosizwe (NO) – In Fragments, Kornél Kovács (SE) – The Bells och Cherrie (SE) – Sherihan

Det här är andra året som ett norsk album fick ta emot priset. Föregående vinnare är Jónsi (2010), Goran Kajfeš (2011), First Aid Kit (2012), The Knife (2013), Mirel Wagner (2014) och Band of Gold (2015)

Christel Valsinger