13 februari 2017

SPOTLIGHT Katy Perry ”Chained to the Rhythm”

Av Max Martins 22 Billboardettor är sex stycken Katy Perry-låtar. Nu finns chans på en ny succé.

Med 3 062 293 spelningar under sitt första dygn på Spotify, behöver vi i alla fall inte fundera på om Katy Perrys nya singel ska bli en hit. Siffran är ett nytt rekord för en kvinnlig artist. Så är också Chained to the Rhytm en strålande bra poplåt: snygga melodihookar med ett stråk av moll, midtempo disco med influenser från tidigt 80-tal. Allt förstås i en modernt skuren kostym.

Kostymklädd var också Katy Perry under sitt framträdande under söndagnattens Grammygala i Los Angeles, kanske för att sätta mer fokus på låten och dess text, än på hennes normalt så glittriga scenperson.

Politiskt färgade låttexter lär bli vanligare framöver i ett Trumpstyrt USA, där popkulturen blir till en liberal motståndsrörelse, men Chained to the Rhythm kommenterar vår samtid på ett sätt som inte knyts till enskilda maktdemonstrationer. Det handlar om vår isolering bakom skärmar och vårt okritiska konsumerande av vad helst vi serveras:

So comfortable, we’re living in a bubble
So comfortable we cannot see the trouble

Stadige samarbetspartnern Max Martin är en av låtskrivarna. Övriga är (också svenske) Ali Payami, Sia, Perry själv och Skip Marley – barnbarn till Bob Marley och gäst på låten. För produktionen står Martin/Payami.

Den smarta lyricvideon förstärker budskapet ytterligare och visar youtubefenomenet Miniature cooking – tillagning av pyttesmå versioner av maträtter, i det här fallet hamburgare med tillbehör. Maten serveras sedan till en hamster, som suttit och tittat på hur en annan hamster springer i ett hjul på tv. Sug på den symboliken!

Christel Valsinger

Lyssna och titta här: