30 november 2016

MELODIFESTIVALEN …som åter domineras av Warner Music

Warner Music är återigen det skivbolag som har flest artister med i nästa års upplaga av Melodifestivalen. I våras hade Warner åtta av de tolv finalisterna i Friends och fortsätter nu med en ny storsatsning på tävlingen där man fått med tolv bidrag.

På fem år har Warner Musics artister vunnit den svenska finalen tre gånger, med Loreens Euphoria 2012, Sanna Nielsens Undo 2014 och Måns Zelmerlöws Heroes 2015. Dessutom har både Loreen och Zelmerlöw sedan vunnit den stora Eurovisionfinalen och haft listframgångar över hela Europa. Satsningen har även resulterat i flertal andra stora hits och Spotify-ettor som Ace Wilders Busy Doin’ Nothin´ och Samir & Viktors Bada nakna.

Bland Warners bidrag i Melodifestivalen 2017 finns det flera artister som återvänder till tävlingen, som Mariette, Ace Wilder, Boris René och Dinah Nah. Samt den stora överraskningen och comebacken av Loreen. Dessutom återvänder en av förra årets största genombrottsartister Wiktoria som är kontrakerad till bolaget Moon Man Records/PRMD under distributionsavtal med Warner.

Återvänder gör även den tvåfaldiga segraren Charlotte Perrelli som är kontrakterad till bolaget Stockhouse under distributionsavtal med Warner.

Utöver de återvändande artisterna presenterar Warner fem debutanter i tävlingen. Owe Thörnqvist, som 87 år gammal blir tävlingens äldsta deltagare någonsin. Jasmine Kara som länge varit etablerad sångerska och blev känd för allmänheten genom sin medverkan i TV4:s Lets Dance. Nano som slog igenom med låten Perfect Melody 2015. Axel Schylström som gjorde stor succé i Idol 2015 och slutade på en fjärde plats. Alice (Svensson) som kom tvåa i Idol 2008.

– Vi storsatsar alltid på Melodifestivalen eftersom vi ser vilket otroligt stort genomslag programmet har. Det märks inte minst på Spotify där vi ser att lyssnarna verkligen tar till sig låtarna som får ett långt liv även efter TV-sändningarna, säger Robert Skowronski (A&R Director Parlophone/Giant) som tillsammans med Camilla Bjering von Zweigbergk har huvudansvaret för satsningen.

– Vi ser det här forumet som ett perfekt verktyg för att bygga långsiktiga karriärer. Det märks inte minst genom att två av programledarna, David Lindgren och Hasse Andersson, också är Warner-artister som vi har haft stora framgångar med i tävlingen, fortsätter Camilla Bjering von Zweigbergk i ett pressmeddelande.

Se artikel här intill för alla fakta.

Lars Nylin