29 november 2016

LIVE Bråvalla lanserar satsningar för säkrare festival

De som vill besöka Bråvallafestivalen nästa år måste godkänna festivalens värdegrund för att få köpa biljett. Det framgick under en pressträff som Fkp Scorpio bjöd in till i måndags. Bråvallafestivalen kommer också att inleda ett flerårigt samarbete med Norrköpings kommun och RFSU för att nå skolungdomar i frågor som rör sexualitet, kommunikation och gränser.

– Sexuella övergrepp förekommer i olika sammanhang och över hela landet, men många blundar för problemen. Att RFSU tillsammans med FKP Scorpio och Norrköpings kommun får möjlighet att bygga stabila förutsättningar för att arbeta med frågor som rör sexualitet, kommunikation och gränser med unga i Norrköpings skolor är rätt och slätt fantastiskt! Vi kommer nå i princip alla unga som går på Norrköpings högstadier och gymnasier under de här tre första åren, säger Pelle Ullholm, sakkunnig på RFSU, i ett pressmeddelande.

– Samarbetet har självklart även kopplingar till Bråvallafestivalen. Planen är att utbilda omkring 50 unga vuxna som ska kunna leda samtal om sex, ömsesidighet och respekt med andra i samma ålder och yngre på både festival och i skola, fortsätter Pelle Ullholm.

Under pressträffen pratades det också om Bråvalla Festivals värdegrund, som bland annat besökarna inför nästa års festival måste godkänna för att få köpa en biljett. Även artister, arrangörer, volontärer, sponsorer, samarbetspartners, leverantörer, journalister och fotografer måste ställa sig bakom värdegrunden som innefattar att visa respekt för dem an möter och tillkalla ordningsvakt/polis om man upptäcker något som verkar fel.

– Det som hände under förra årets Bråvalla Festival var hemskt. Samtidigt får vi inte glömma att sexuellt våld och ofredande inte är något isolerat festivalproblem, det är ett samhällsproblem som drabbar oskyldiga individer runt om i Sverige varje dag. Vi som festivalarrangörer vill vara med och ta ett socialt ansvar genom att göra något som påverkar på riktigt, förklarar Niklas Westergren på FKP Scorpio.

Christel Valsinger