28 november 2016

Festivaler får bidrag till jämställd artistbokning

26 festivaler får bidrag från Musikverket för att jobba med jämställd artistbokning. Bland dem finns Öland Roots, Storsjöyran och Popaganda. 

I oktober kunde festivaler som vill satsa på en mer jämställd artistbokning för 2017 ansöka om ekonomiskt stöd från Musikverket. 55 festivaler sökte och 26 av dem får dela på 5,2 miljoner kronor. De festivalen som beviljats stöd har en bred geografisk spridning och erbjuder olika genrer av musik för olika målgrupper. Pengarna ska gå till gager, resor och boende för professionellt verksamma fria musiker och musikskapare.

– Vi tycker det är jätteroligt att så många olika typer av festivaler vill satsa på jämställd artistbokning. Behovet finns absolut för ett mer fokuserat jämställdhetsarbete, även om det gått framåt de senaste åren. Det ser vi till exempel i statistik från Jämställd festival, säger Jonas Burman, chef för Musikplattformen på Musikverket.

En lista över de projekt som beviljats stöd finns här.

Christel Valsinger