27 november 2016

Musikhjälpens programledare klara

Det blir Little Jinder, Howlin’ Pelle  Almqvist och Kodjo Akolor som tar plats i glasburen på Stortorget i Örebro för att leda Musikhjälpen i år. Den 12-18 december äger årets insamling rum och temat är ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”.

Både Josefin Jinder (Little Jinder) och Howlin’ Pelle Almqvist (The Hives) har tidigare gästat Musikhjälpen och arrangerat flera auktioner.

– Varje gång jag varit tvungen att gå ut ur buren så har det tagit emot, säger Josefin Jinder. Jag har alltid velat vara kvar, så jag skrek “JAAAAAA” rakt ut när jag fick frågan om att vara programledare. Det hela kändes väldigt naturligt. Jag är rätt beredd på att det nog blir en känslomässig berg- och dalbana men det är jag ganska van vid privat, så det skrämmer mig inte.

Insamlingsveckan börjar den 12 december och pågår till den 18 december och innefattar 144 timmars direktsänd radio. Syftet är att samla in pengar till temat ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”.

– I Sverige har vi privilegiet att grundskola är en självklarhet för alla, säger Josefine Jinder. När man tänker på vad som skulle hända med ett samhälle om ingen hade gått i skolan så ser det rätt mörkt ut. Och det är oroligt i världen nu, många barn lever i krig eller är på flykt och missar år av utbildning som är grundläggande för ett trygg framtid. Det är så jävla orättvist.

Kodjo Akolor som är programledare för Morgonpasset i P3, gör  sitt sista år i Musikhjälpen.

– Jag har tillbringat fem år i buren och älskar verkligen att göra Musikhjälpen. Med det sagt så känner jag också ett ansvar för att programmet ska kunna fortsätta utvecklas. Då måste man våga släppa fram nya programledare som kan ta programmet till nästa nivå. Jag kommer alltid att vara en del av Musikhjälpen även om jag inte är i buren.

Christel Valsinger