25 november 2016

4 SNABBA Roger Holegård/skivaktuell bokförläggare

Sedan många år är Roger Holegård branschbekant som en i gänget på Premium Publishing, svenska mästare i ämnet rockböcker. Men Roger är också sångare extraordinär. Just nu är hans nya band Future Elephants? albumaktuella, eller om vi ska säga vinylaktuella… 

Hur kom sig ”comebacken” många år efter grupperna Neon Rose och Wasa Express?

– Jag har spelat badminton tillsammans med Dante Holmberg i flera år och vi konstaterade att livet var lite tråkigt. ”Vi startar ett popband! What can a poor boy do…?” Vi har ju båda två passerat 60, så det var dags igen. Future Elephants? är ingen comeback, utan ett helt nytt projekt. Många äldre musiker klagar på att det inte är kul längre men om man vill behålla glöden så måste man blicka framåt. Inte spela egna eller andras gamla hits. Vi har KUL och publiken märker det.

Vilka är de andra potentiella rockelefanterna?

Dante Holmberg, gitarr, Rolle Lindgren, trummor, Anders Lundquist, bas och så jag på sång och gitarr. Vad som förenar oss är bandet. Ett band på riktigt, inget projekt som består av folk som skickar filer till varandra via internet och aldrig eller sällan träffas IRL. Samt en aldrig döende kärlek till slutet av 60-talet samt första halvan av 70-talet, när allt var tillåtet utan att det var tvunget att vara så nischat. När en skiva var en upplevelse där allt kunde hända. Musik måste inte bestå av refräng, vers, vers, stick, refräng. Och en låt måste inte vara tre, fyra minuter lång.

Ni har valt att släppa endast på vinyl och som download…

– Vi älskar ju formatet vinyl för att det kan uppfattas av fyra sinnen; hörsel, syn, känsel, lukt, vi lämnar smak utanför…Och typsnittet är så pass stort att man kan läsa bokstäverna! Till skillnad från det digitala, blir totalupplevelsen större. Plattan innehåller dock en nedladdningsbar fil för de lyssnare som inte kan hålla sig tills dom kommer hem till vinylspelaren.

Vad kommer närmast från Premium Publishing?

– I början av året kommer en ny bok av Peter Kagerland (Ny Våg) med namnet Punklyrik – Svenska punktexter 1977 – 1982. Peter gör en djupdykning ner i texternas realistiska, nakna och skitiga värld. 2017 kommer också att få se böcker som Stora Filmstjärneboken – En samlarguide över alla våra filmisar och British Pop, Rock & Beat in Sweden – The Original Vinyl Pressings 1954-1969 – en komplett illustrerad prisguide över samtliga skivor med omslagsvarianter, etc som tillverkades i Sverige. Och inte bara av Beatles utan med Kinks, Stones, Searchers och 350 andra brittiska artister!

Lars Nylin