21 november 2016

Musiken gör julfesten

En bra festspellista gör gästerna mer attraktiva. Och bakgrundsmusik får mat och dryck att smaka bättre. Det tycker majoriteten av svenskarna som tillfrågats i en undersökning gjord av Sonos i syfte att ta reda på vad som gör julfesten lyckad.

I augusti i år gjorde Sonos tillsmmans med författaren och journalisten Oliver Burkeman och musikpsykologen Dr Daniel Müllensiefen, en kvantitativ undersökning bland 8000 vuxna i åldern 18-40 år i åtta olika länder: England, USA, Frankrike, Tyskland, Kanada, Sverige, Australien och Nederländerna. I undersökningen användes också användardata från miljoner Sonos- och Spotifyanvändare.

Resultatet av undersökningen är en diger samling data om åsikter kring julmusik, julfirande och musikens roll i festsammanhang. Noterbart är att 53% av de tillfrågade i Sverige svarat att de ser mer fram emot att fira jul med sina vänner än med sin familj och att 43% säger att de firar ”Friendsmas”.  Den vanligaste tidpunkten är under de två första veckorna i december.

När det gäller musiken på julfesten föredrar 49% traditionella julvisor, medan 38% helst lyssnar till klassiska jullåtar och 30% föredrar julpop. 4 % uppger att de lyssnar på ”vad som helst förutom julmusik”.

75% av svenskarna tycker att musik hjälper till att ”bryta isen” , 63% säger att bakgrundsmusik får både mat och dryck att smaka bättre och 66% av svenskarna tycker att en bra spellista gör människorna på festen mer attraktiva.

Sonos passar samtidigt på att lansera ”Playlist Potluck” i samarbete med Spotify, en festinbjudan där gästerna kan vara med och skapa en gemensam spellista till festen.

Mer om tjänsten, undersökningen och hur resultaten skiljer sig åt mellan olika länder finns här http://polygraph.cool/playlistpotluck/

Christel Valsinger