20 november 2016

SVERIGETOPPLISTAN v 46 Cohen tar farväl i topp

James Arthur går inte att rubba på singellistan. Say You Wont Let Go [Columbia/Sony] är även denna vecka landets populäraste låt. Men australiska Starley utmanar. På albumlistan återkommer bortgångne Leonard Cohen till toppen med You Want It Darker [Columbia/Sony].

Starleys Call On Me [Discowax/Sony] tar i toppen av singellistan ännu ett kliv och finns nu på plats 2. Petter feat. Linnea Henriksson planar däremot ut med Se på mig nu [Baba/Sony] och är kvar som nummer 5.

Istället är det Zara Larsson som skakar om i toppskiktet. Larsson går direkt in som 4 med I Would Like [TEN/Sony Music]. Zara Larsson har hittills haft fyra ettor på den svenska listan, senast i september i år med Ain’t My Fault.

Veckans klättrare är pop/hiphop-duon Rae Sremmurd. De Atlantabaserade bröderna håller feat Gucci Mane på att få en internationell megahit med Black Beatles [Mike Will Made-it/Universal]. De är nu nummer 8 på listan, upp från 63. Låten har inte minst fått draghjälp av att den associeras till fenomenet ”The Mannequin Challenge.”

Årets upplaga av Så mycket bättre har ännu inte gett listan någon dominant motsvarande fjolårets Miriam Bryant. Närmast komer Danny Saucedo som har veckans starkaste nyhet med Super 8 på plats 7. Danny har totalt tre låtar på topp 50.

Längre ner på singellistan börjar Leonard Cohens bortgång att märkas. Klassikern Hallelujah [Columbia/Sony] återkommer som 64 medan nya Treaty går in som 76. Etta på Heatseeker är Cohen-låten On The Level.

Föga överraskande finns Cohens finalalbum You Want It Darker [Columbia/Sony] åter som etta medan samlingen The Songs Of Leonard Cohen återkommer som 35.

Två starka nyheter på albumlistan är In Flames som 2 med Battles [Nuclear Blast/Sony] och Nisse Hellberg som 3 med Vägen västerut [Gamlestans Grammofonbolag/Border]. In Flames toppar vinyllistan medan Hellberg är etta på den sammanvägda listan för fysisk försäljning.

På samlingslistan tar Så mycket bättre kommandot igen. Så mycket bättre 2016 – Little Jinders dag [Columbia/Sony] går rakt in i topp.

Lars Nylin

www.sverigetopplistan.se