15 november 2016

4 SNABBA Per Hägred/författare till nyutkommen bok om KB

Sveriges äldsta rockklubb har blivit bok. I KB – Artisterna, Profilerna, Historierna skildras 34 års rockhistoria på Kulturbolaget i Malmö. MI bad huvudförfattaren, musikjournalisten Per Hägred, att berätta om arbetet med boken och sina egna konsertminnen.

KB har ett väldigt gott renommé bland artister. Vad beror det på tror du?
– Det handlar om en kärlekshistoria mellan publik och artist. Så vitt skilda artister som Louise Hoffsten och Emmylou Harris säger att det är deras favoritklubb. Och publiken har vallfärdat till stället ända sedan de första spelningarna med sådana som Wilmer X, The Cramps och Rickie Lee Jones för över 30 år sedan.

Hur har arbetat med boken gått till?
– Vi har hittat unika konsertbilder tagna av alla dessa lysande fotografer som varit knutna till Kvällsposten/Expressen, Sydsvenskan och Arbetet. Men även funnit obetalbara amatörbilder. Jag har intervjuat klubbägarna, men också artister och publik. Det finns tyvärr mycket lite dokumentation i form av giglistor och annat. Vi har fått leka Sherlock Holmes i rock för att vaska fram fakta.

Vilka är dina egna starkaste minnen från KB? 
– Det finns såklart många. Som när Jerry Lee Lewis, The killer, plockade fram udda End of the road mitt under sitt exklusiva klubbgig. Eller när legendaren Alex Chilton (Box Tops, Big Star) tog fram en bild på The Replacements ur sitt gitarrfodral och visade mig. Eller när vi stod och grät på Olle Ljungströms konsert efter att vi fått Kurt Cobains dödsbud. Eller när Van Morrison satte nytt konsertrekord och missade sista flygbåten över till hotellet i Köpenhamn.

Vad planerar du att gå och se på KB under hösten/vintern?
– I kväll Ian Hunter. Sen såväl Nick Lowe (6/12) som Dave Edmunds (4/2). Tyvärr inte samma kväll för då hade det ju blivit en trevlig Rockpileåterförening. Bob hund 16 december för de blir aldrig bättre än just på KB. Första gången de lirade där sträckte sig kön ända bort till Möllevångstorget och folk plankade in genom taket, så desperata var de.

KB – Artisterna, Profilerna, Historierna är utgiven på Polygraf Media.

Christel Valsinger