15 november 2016

4 SNABBA Josef Hermansson/Klubb VHS Vision

Vänner av videoformatet VHS, 80-talsestetik och synthwave – musik influerad av 80-talssoundtrack – bör bege sig till Bar Brooklyn i Stockholm den 26 november. Då är det premiär för klubben VHS Vision.

Det blir tjock-tv, projektioner, gratis vhs-filmer, retrospel, dj-set av Miami Beach Force och residenterna själva, samt livegig med Oscillian. Bakom klubben ligger Josef Hermansson, Philip Sterner och Lars Wahlman som alla delar en fascination för decenniet utan hämningar.

Var är det som är så förtjusande med VHS, Josef Hermansson?

– Titta hur dom ser ut! Jag älskar utseendet. En klumpig sak som väldigt snabbt kändes omodern efter DVD:ns intåg. Nu känns dock nästan DVD omodernare än VHS. Lite som CD vs Vinyl. Även om jag inte tror att VHS kommer att bli lika stort som vinyl blivit så finns det ett stort nostalgivärde. Jag vet många som slängt alla sina gamla videoband men som nu vill köpa sina favoriter igen.

Vad är det i 80-talets populärkultur som ni fascineras av?
– Estetiken först och främst. Inget var för mycket då rent designmässigt. Jag blir helt varm i kroppen när jag tittar på gamla filmfodral och tv-spelsfodral från 80-talet och tidiga 90-talet. Soundtrackmusiken är också något som är fascinerande bra! Vilket Mitch Murder förstod långt innan mig i mitten av 00-talet när han började producera musik som blev en helt ny genre som fick namnet Synthwave. Det kallas också Outrun och Retrowave. Det är det vi kommer spela på vår klubb!

 

Vad har ni för bakgrund, har ni arrangerat klubbar förut, eller funnits i musikbranschen på annat sätt?
– Jag har arrangerat klubbar i Stockholm sedan jag flyttade hit 2009. Just nu jobbar jag deltid på ett management. Jag lärde känna min kompanjon Philip Sterner i och med att vi började studera Musik- & eventarrangör i Nyköping för ett år sen. Han har arrangerat klubbar och spelningar i sina hemtrakter i Gävleborg hela livet. Inför detta projekt värvade vi också Lars Wahlman som gör all design och våra visuals. Till vardags jobbar han med vad man på 80-talet skulle kalla för ”data”.

Favoritfilm och favoritlåt från 80-talet?
– Gällande film kuppar jag och svarar Drive! Den kom ut 2011 och utspelar sig i nutid men är stilmässigt på alla sätt influerad av 80-talet. Precis som vår klubb alltså. En favoritlåt från 80-talet som vi båda har är Paul EngemannPush It To The Limit som är med i soundtracket till Scarface. Skriven och producerad av soundtrack-kungen Giorgio Moroder!

Christel Valsinger