2 november 2016

LIVE Kampanj mot sexuella övergrepp

I somras pågick en intensiv debatt kring mäns övergrepp mot tjejer och kvinnor på musikfestivaler. Framförallt uppmärksammades händelser vid festivaler i Kalmar, Karlstad och Kungsträdgården i Stockholm. Nu är RFSU och Livemusik Sverige överens om ett långsiktigt samarbete för att motverka sexuella övergrepp och stärka allas rätt att bestämma över sin sexualitet och sina kroppar.

Livemusik Sverige och RFSU är övertygade om att det krävs insatser under lång tid för att förändra och främja de förhållningssätt som borde vara självklara vid livemusikscenen, och så klart också på andra arenor i samhället.

– Vi tror att vi tillsammans tillför expertis från våra respektive områden. Vi kan musikarrangemang och allt vad det innebär medan RFSU står för kunskap kring förebyggande arbete och ömsesidighet mellan människor. Tillsammans vill vi arbeta för en miljö där alla människor har rätt till kroppslig integritet och sexuell frihet där man bestämmer över sitt eget liv, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsansvarig för Livemusik Sverige i ett pressmeddelande.

Livemusik Sverige ger tillgång till landets stora konsertarrangörer och festivaler där RFSU kommer att bidra med utbildning av Livemusik Sveriges medlemmar i frågor om ömsesidighet, samspel, kommunikation och rätten till sin egen sexualitet och kropp.

– Vi tycker att det är ett mycket positivt initiativ från Livemusik Sverige, säger Pelle Ullholm, sakkunnig sexualupplysning hos RFSU. Sexuella övergrepp förekommer överallt och på alla nivåer i samhället, men många blundar för problemen. Livemusik Sverige visar att man verkligen vill hitta vägar att minska övergreppen. Och för vår del så når vi i förlängningen inte bara aktörer inom livemusiken i Sverige, utan också dess publik.

Lars Nylin